Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
15

Langer indienen en extra geld voor beëindiging veehouderij

Lbv
Het doel van de Lbv is het realiseren van een structurele en blijvende reductie van stikstofdepositie op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in Nederland die geheel of gedeeltelijk overbelast zijn (dat wil zeggen, een depositie boven de kritische depositiewaarde hebben) of waar, bij het uitblijven van maatregelen, een overbelasting dreigt.

Met de subsidieaanvragen die in de openstellingsperiode van 3 juli tot en met 1 december 2023 zijn ingediend, is een zo groot bedrag aan subsidies aangevraagd dat het in de regeling vastgelegde budget van totaal € 500 miljoen niet toereikend is om alle aanvragen te kunnen toewijzen. De totale subsidieclaim is meer dan twee keer zo hoog als het budget van € 500 miljoen.

Gelet op de doelstelling van de regeling is het van belang om alle aanvragen van veehouders die middels deze regeling hun productie en productiecapaciteit onherroepelijk willen beëindigen en die aan de voorwaarden voldoen, te kunnen honoreren. Dat is reden om een subsidieplafond te hanteren dat, gezien de totale subsidieclaim waartoe de ingediende aanvragen optellen, toereikend is om alle aanvragen die aan de voorwaarden voldoen, te kunnen toewijzen. Daarbij wordt dus één subsidieplafond gehanteerd, ongeacht of het melkvee, pluimvee of varkens betreft. Het gebruik van sectorale subsidieplafonds, zoals tot nu toe opgenomen in de regeling, heeft niet langer een functie. Immers, met het nieuwe subsidieplafond van € 1102 miljoen kunnen alle aanvragen die aan de voorwaarden voldoen, gehonoreerd worden.

Lbv-plus
Het doel van de Lbv-plus is het realiseren van een structurele en blijvende reductie van stikstofdepositie op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in Nederland die geheel of gedeeltelijk overbelast zijn (die een depositie boven de kritische depositiewaarde hebben) of waar, bij het uitblijven van maatregelen, een overbelasting dreigt.

De openstellingsperiode van de regeling liep van 3 juli 2023 tot en met 5 april 2024. Met de nu gepubliceerde wijziging is deze aanvraagperiode verlengd tot en met 20 december 2024. Ook wordt het plafond van € 975 miljoen verhoogd naar € 1820 miljoen.

Terug naar overzicht