Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
15

Vrijgekomen budget 'Kansen voor alle kinderen' naar 'Tel Mee met Taal'

Staatssecretaris Van Ark (SZW) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over het opheffen van de Subsidieregeling kansen voor alle kinderen 2017 (KANSKIND) en de besteding van de vrijgekomen middelen aan projecten voor de bestrijding van armoede onder kinderen.

Eind vorig jaar werden naar aanleiding van een evaluatie van de Subsidieregeling kansen voor alle kinderen de aanvraagtijdvakken 2019 (voor Europees Nederland) en 2020 en 2021 (voor zowel Europees als Caribisch Nederland) geschrapt.

Uit de evaluatie bleek namelijk dat de subsidieregeling beperkte meerwaarde biedt ten opzichte van de verstrekkingen die gemeenten en landelijke armoedepartijen bieden binnen de bestaande infrastructuur van armoedebestrijding. De vrijgekomen middelen van € 4 miljoen per jaar zouden daarom vanaf 2019 op een andere wijze worden ingezet voor de bestrijding van armoede onder kinderen.

'Tel Mee met Taal'
Inmiddels is besloten om deze middelen in te zetten voor het actieprogramma 'Tel Mee met Taal', gericht op de aanpak van laaggeletterdheid. In 2019 gaat een deel van de vrijgekomen middelen naar de vervolgaanpak laaggeletterdheid (€ 2,5 miljoen) en een deel naar de uitwerking van de ambities kinderarmoede (€ 1,5 miljoen). De middelen worden vanaf 2020 tot en met 2024 geheel ingezet voor het vervolg van het actieprogramma Tel Mee met Taal.

Via het programma Tel Mee met Taal wordt – door middel van de Subsidieregeling Tel mee met Taal (TELTAAL) – ingezet op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. De komende jaren wordt via Tel Mee met Taal extra geïnvesteerd in het ondersteunen van een educatieve thuisomgeving en het vergroten van leesplezier onder kinderen, met een focus op laagtaalvaardige gezinnen, zo meldt Van Ark.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/04/12/beantwoording-kamervragen-over-opheffen-subsidieregeling-en-hierdoor-vrijgekomen-middelen

Terug naar overzicht