Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
15

Mondriaan Fonds opent Assistentiebijdrage als nieuwe mogelijkheid voor praktijkverdieping

Afgelopen jaar heeft het Mondriaan Fonds bij wijze van pilot twee projecten van Nederlandse kunstenaars ondersteund met een 'Assistentiebijdrage'. Vanwege de positieve uitkomsten van de pilots heeft het Fonds besloten om de Assistentiebijdrage voort te zetten, als onderdeel van de Vrije Beurs Praktijkverdieping. Deze nieuwe bijdrage kan worden aangevraagd vanaf 20 april a.s. De eerstvolgende deadline voor aanvragen is 10 juli a.s.

De Assistentiebijdrage is opgezet naar Zweeds model: het is al jaren één van de meest succesvolle regelingen van het Swedish Visual Arts Fund. Kunstenaar en assistent dienen samen een aanvraag in met een werkplan en een onderlinge overeenkomst. De assistent besteedt maximaal de helft van zijn tijd aan het assistentschap. Dit moet ervoor zorgen dat de ontwikkeling van het eigen werk voldoende aandacht krijgt. Binnen elk project is er sprake van een publieke (eind)presentatie van het door de kunstenaars gemaakte werk, waarbij duidelijk wordt gemaakt dat het werk mede tot stand is gekomen dankzij de bijdrage.

Het Mondriaan Fonds ziet de specifieke assistentiebijdrage als een goede aanvulling zijn op het aanbod voor beeldend kunstenaars van verschillende generaties. De Assistentiebijdrage is onderdeel van de Bijdrage Vrije Praktijkverdieping voor getalenteerde kunstenaars en bemiddelaars die hun artistieke ontwikkeling en/of cultureel ondernemerschap willen bevorderen. Deze beurs biedt mogelijkheden voor onder meer artistiek onderzoek, leerperiodes, werkperiodes bij gastateliers of andere vormen van praktijkverdieping in binnen- en buitenland.

Terug naar overzicht