Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
15

€ 30 miljoen uit budget sectorplannen voor innovatie in sociale werkbedrijven

Binnen de (middelen van) de Regeling cofinanciering sectorplannen heeft het ministerie van SZW een aanvraagtijdvak opengesteld voor de sociale werkvoorziening. Sociale werkbedrijven kunnen aanspraak maken op een subsidiebudget van € 30 miljoen voor innovatie en transformatie van de sector. Omdat er is afgesproken dat hier voor eenzelfde bedrag aan cofinanciering bij komt, bijvoorbeeld van gemeenten of uit fondsen, komt er in totaal € 60 miljoen vrij voor vernieuwing in sociale werkbedrijven.

Het totale budget wordt verdeeld over de 35 arbeidsmarktregio's. Naarmate een regio een groter aantal Wsw'ers heeft, is een groter bedrag gereserveerd. Het kabinet vraagt de SW-bedrijven om aanvragen in te dienen in afstemming met de centrumgemeenten. De plannen worden op het niveau van arbeidsmarktregio door één of meerdere SW-bedrijven gemaakt. Uitgangspunt is dat alle SW-bedrijven aan minimaal één van de in te dienen plannen deelnemen.
Inhoudelijk zijn er drie mogelijkheden:

Plannen om WSW'ers, mensen die nog op de wachtlijst staan of de nieuwe doelgroep van de Participatiewet met behulp van trajecten verder te ontwikkelen of aan werk te helpen;
Plannen waarmee de expertise van stafmedewerkers en begeleiders in de sociale werkbedrijven verder wordt ontwikkeld. Bijvoorbeeld door hen te trainen in het creëren van banen die geschikt zijn voor mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen;
Plannen om de infrastructuur van SW-bedrijven beter toe te rusten op de Participatiewet, bijvoorbeeld door op het niveau van de arbeidsmarkregio samen te werken op werksoorten, in de backoffice of de werkgeversdienstverlening.

Niet alleen nieuwe plannen kunnen ingediend worden, maar ook voor bestaande plannen die passen in de bovengenoemde doelen, kunnen aanvragen ingediend worden.
Conform de tijdsplanning kunnen (SW-bedrijven in) arbeidsmarktregio's tot en met 1 juli 2015 een sectorplan indienen bij de betreffende centrumgemeente. In de periode tussen 1 juli en 15 september 2015 zullen centrumgemeenten en Cedris de plannen van de arbeidsmarktregio's toetsen op verschillende vormvereisten, zoals de eis van cofinanciering. In het najaar van 2015 keert het Rijk, via een decentralisatie-uitkering, de extra middelen uit aan de centrumgemeenten van arbeidsmarktregio's, die een plan hebben ingediend dat is goedgekeurd. Indien een arbeidsmarktregio geen aanvraag indient, komt het budget voor deze regio te vervallen.

Zie voor meer informatie de Procedure aanvraag- en beoordeling 'transformatie- en innovatieplannen SW-bedrijf'. Zie ook de publicatie in de Staatscourant, waarin onder meer de bepaling is opgenomen dat de hoofdstukken 2, 4 en 5 van de Regeling cofinanciering sectorplannen niet van toepassing zijn op de decentralisatie-uitkering.

Terug naar overzicht