Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
15

Stimuleringsfonds voor de Pers steunt vier vernieuwende journalistieke projecten

Het Stimuleringsfonds voor de Pers kent een subsidie toe van in totaal € 65.000 aan vier vernieuwende journalistieke projecten. De initiatieven worden ondersteund in het kader van de regeling The Challenge: Reinventing Journalism.

De volgende projecten ontvangen een bijdrage van € 20.000:
• Yournalism wil een crowdfunding-platform realiseren, waar bezoekers onderzoeksjournalistieke onderwerpen kunnen aandragen, op elkaars ideeën kunnen stemmen en onderwerpen kunnen meefinancieren. De lezers worden de opdrachtgevers, wat tot nieuwe onderwerpen moet leiden. Yournalism won in maart jl. tevens de Tegel Toekomst Prijs;
• POST-IT start een portfolio-platform, waar potentiële opdrachtgevers talenten en verhalen kunnen spotten en het algemene publiek kennis kan nemen van de verhalen. Workshops en evenementen moeten de studenten helpen zich verder te ontwikkelen;
• Cor*relations: wil het makkelijker maken voor mediaorganisaties en Nederlandstalige freelance-buitenlandcorrespondenten om elkaar te vinden. Op een grote wereldkaart moeten freelancers gemakkelijk kunnen aangeven waar ze zich bevinden (via GPS) en wat hun expertise is. Potentiële opdrachtgevers zien in een oogopslag – vooral van belang bij een plotselinge brandhaard – wie er ter plaatse is.

Een startsubsidie van € 5.000 wordt toegekend aan Codex. Codex is een audio-app over literatuur die de leeshonger van luisteraars wil aanwakkeren. Door middel van literaire journalistiek in de vorm van interviews, reportages en een boekenluisterpaal moeten lezers tijdens verloren momenten (in auto of OV) geïnspireerd worden meer te gaan lezen. Inkomsten worden gegenereerd door het gemakkelijk te maken in de app boeken te bestellen.

Aanvragen voor de vorige ronde van The Challenge: Reinventing Journalism konden eind 2013 worden ingediend. In het najaar van 2014 gaat de derde ronde van start. The Challenge biedt laatstejaarsstudenten en pas afgestudeerden de kans, een vernieuwend idee voor de journalistiek uit te werken en, begeleid door professionals, een eigen start up op te zetten.

Terug naar overzicht