Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
15

Fryslân maakt nieuw Iepen Mienskipsfûns bekend

Binnen de regeling wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende paragrafen op basis waarvan subsidie kan worden aangevraagd:

  • Paragraaf 2. Maatschappelijke initiatieven: Lyts en Grut;
  • Paragraaf 3. Ferduorsumjen Mienskipsgebouwen.

Paragraaf 2. Maatschappelijke initiatieven: Lyts en Grut
Met behulp van deze paragraaf kan subsidie worden aangevraagd voor maatschappelijke initiatieven, oftewel initiatieven zonder winstoogmerk die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de provincie Fryslân. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kleine en grote maatschappelijke initiatieven.

Subsidie voor kleine maatschappelijke initiatieven kan worden aangevraagd door verenigingen, stichtingen, coöperaties zonder winstoogmerk, kerkgenootschappen, bewonersgroepen en Staatsbosbeheer. Subsidie voor grote maatschappelijke initiatieven kan worden aangevraagd door verenigingen, stichtingen, coöperaties zonder winstoogmerk, kerkgenootschappen en Staatsbosbeheer.

Voor kleine maatschappelijke initiatieven bedraagt de subsidie maximaal 30% van de subsidiabele kosten, met een maximum van € 10.000. Voor grote maatschappelijke initiatieven bedraagt de subsidie maximaal 30% van de subsidiabele kosten, met een maximum van € 50.000.

Paragraaf 3. Ferduorsumjen Mienskipsgebouwen
In het kader van deze paragraaf kan subsidie worden aangevraagd voor ten minste twee maatregelen die het gebouwgebonden energieverbruik van bestaand maatschappelijk vastgoed reduceren. Bij bestaand maatschappelijk vastgoed gaat het om gebouwen met een publieke functie op het gebied van samenkomen, onderwijs, sport, cultuur, welzijn, opvang, religie of zorg.

Subsidie kan worden aangevraagd door stichtingen, verenigingen, coöperaties zonder winstoogmerk, kerkgenootschappen en Staatsbosbeheer, die eigenaar zijn van bestaand maatschappelijk vastgoed, of gerechtigd zijn tot het gebruik daarvan op grond van een recht van erfpacht.

De subsidie bedraagt maximaal 30% van de subsidiabele kosten, met een maximum van € 35.000.

Aanvragen
Aanvragen kunnen tijdens een aanvraagperiode worden ingediend bij de provincie Fryslân. Subsidie wordt verdeeld op basis van rangschikking van de voor subsidie in aanmerking komende aanvragen.

Voor de eveneens al eerder aangekondigde eerste aanvraagperiode van 2024 – die open wordt gesteld van 18 maart 2024 tot en met 11 april 2024 – is € 1 miljoen beschikbaar (uitsluitend voor maatschappelijke initiatieven). Later dit jaar (van 23 september tot en met 17 oktober 2024) kan subsidie worden aangevraagd voor zowel maatschappelijke initiatieven als de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed.

Terug naar overzicht