Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
15

De Jonge werkt aan doorbouwfaciliteit voor nieuwbouw

Bij veranderende economische omstandigheden, met een stijgende rente en hogere bouwkosten, is het voor ontwikkelaars moeilijker om 70% van de woningen te verkopen vóór de start van een nieuwbouwproject. Voor kredietverstrekkers en verzekeraars is dit voorverkooppercentage zeer belangrijk. Als hieraan niet wordt voldaan, kunnen projecten vaak niet van start.

Volgens het Capital Value-onderzoek kan een doorbouwfaciliteit uitkomst bieden. Hiermee kan de overheid een hypothecaire lening, tegen marktconforme rente, verstrekken aan ontwikkelaars die nog niet 70% van de woningen hebben verkocht. Deze lening start bij de bouw en eindigt bij de oplevering van de nieuwbouwwoningen. Als onderpand wordt een recht van hypotheek gevestigd op de niet verkochte woningen of appartementsrechten. De Tweede Kamer heeft hier met een amendement € 175 miljoen voor gereserveerd.

Als kredietverstrekkers 75% bijdragen en het Rijk 25% – met behulp van de genoemde € 175 miljoen – kan de doorbouwfaciliteit de bouw van circa 4600 woningen tegelijk ondersteunen. Omdat de woningen als onderpand dienen voor de financiering, is het risico relatief laag. Capital Value verwacht daarom dat kredietverstrekkers bereid zijn bij te dragen.

De Jonge laat nu weten de doorbouwfaciliteit de komende tijd verder uit te gaan werken. Hierbij gaat hij in gesprek met de bouwsector, afbouwverzekeraars en kredietverstrekkers. Vóór de zomer van 2024 informeert de minister de Tweede Kamer over de uitkomsten van deze gesprekken.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/02/14/onderzoeksrapport-doorbouwfaciliteit-kan-nieuwbouw-vooruithelpen

Terug naar overzicht