Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
15

ZonMw steunt onderzoek naar effecten COVID-19 maatregelen

Middels dit deelprogramma wordt onder andere ingezet op kennisvergroting over middellange termijneffecten van de coronamaatregelen (tot vijf jaar na uitbraak van de pandemie). Uiteindelijk zal het deelprogramma ook de wetenschappelijke onderbouwing voor de afweging van het invoeren van overheidsmaatregelen tijdens een pandemie (mondkapjesplicht, avondklok et cetera) proberen te versterken.

Het doel van de binnenkort te openen eerste subsidieoproep binnen het deelprogramma is inzicht verwerven in epidemiologische en sociaal maatschappelijke middellange termijneffecten van de (niet-farmacologische) maatregelen genomen tijdens de COVID-19 pandemie. Verder zijn er onderzoeken nodig naar interventies die negatieve effecten van maatregelen kunnen beperken of verminderen, zogenaamde mitigatiestudies. Dit wordt ook wel flankerend beleid genoemd.

Daarnaast valt onderzoek naar draagvlak en naleving van overheidsmaatregelen onder de bevolking ook onder deze subsidieoproep. Er wordt gevraagd om binnen het onderzoek rekening te houden met verschillende groepen in de samenleving, zoals kinderen, ouderen, mensen met een beperking, mensen met een migratieachtergrond of mensen die werken in verschillende sectoren.

ZonMw nodigt onafhankelijke partijen uit om een subsidieaanvraag in te dienen. Belangrijk is dat organisaties die betrokken waren bij in- of uitvoering van overheidsmaatregelen tijdens de COVID-19 pandemie, niet hoofd- of medeaanvrager zijn van subsidie. Mocht men een subsidieaanvraag willen indienen, vraagt ZonMw alvast contact te leggen met partijen waar men mee wil samenwerken.

Het maximaal aan te vragen bedrag per subsidieaanvraag is € 500.000 voor projecten met een maximale looptijd van 24 maanden. Ook projecten voor lagere bedragen mogen ingediend worden. Het maximale bedrag wordt in de nog te publiceren subsidieoproep mogelijk opgehoogd tot € 1 miljoen. Het totale beschikbare budget in deze subsidieronde bedraagt € 5 miljoen.

De voorlopige planning van de subsidieoproep ziet er als volgt uit:

  • deadline vooraanmelding: 18 maart 2024;
  • deadline indienen uitgewerkte subsidieaanvraag: 25 april 2024, 14.00 uur;
  • aanvrager ontvangt commentaar referenten voor wederhoor: 23 mei 2024;
  • deadline indienen wederhoor: 6 juni 2024, 10.00 uur;
  • besluit: eind juli 2024;
  • uiterlijke startdatum: 1 november 2024.

Kijk voor meer informatie op: https://www.zonmw.nl/nl/nieuws/vooraankondiging-subsidieoproep-middellange-termijn-effecten-van-covid-19-maatregelen

Terug naar overzicht