Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
15

Eerste ronde SDE++: 4112 aanvragen, bijna € 6,4 miljard geclaimd

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over het verloop van de eerste openstelling van het Besluit stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++).

De betreffende openstelling – met een budget van € 5 miljard – liep van 24 november 2020 tot en met 17 december 2020. Tijdens deze periode werden in totaal 4112 subsidieaanvragen ingediend, met een budgetclaim van in totaal bijna € 6,4 miljard. Wat hierbij opvalt is dat de verbreding van de regeling ten opzichte van de voorgaande SDE+-regeling ook duidelijk zichtbaar is in de aanvragen die zijn gedaan, aldus de minister.

Het overgrote deel van het budget is, evenals in de recente rondes van de SDE+-regeling, aangevraagd voor zon-PV-projecten, met een totale budgetclaim van bijna € 2,4 miljard. Daarnaast betreft een groot deel, namelijk ruim € 2,1 miljard, aanvragen voor de afvang en opslag van CO2 (CCS), welke gepaard gaan met in totaal een reductie van 2,5 Mton CO2 per jaar. Tot slot is een deel van het budget aangevraagd door overige hernieuwbare energietechnieken en nieuwe CO2-reducerende technieken, zoals aquathermie, warmtepompen en elektrische boilers.

Per fase
In de SDE++ krijgen aanvragen met lagere kostprijs (de zogenaamde subsidie-intensiteit) voorrang, opdat ontwikkelaars worden gestimuleerd om hun projecten tegen de laagst mogelijke kosten te realiseren. Met hetzelfde budget wordt zodoende meer CO2-reductie mogelijk gemaakt. Het budget wordt daarom in fases opengesteld. Tijdens de eerste fase kunnen alleen projecten met een subsidiebehoefte tot een bepaald bedrag indienen, waarna de SDE++ stapsgewijs wordt opengesteld voor duurdere projecten.

In de eerste fase (tot een subsidie-intensiteit van maximaal 65 €/ton CO2) is er voor ruim € 2,3 miljard subsidie aangevraagd, voor met name CO2-afvang en -opslag, grote zon-PV-daksystemen en kleine zon-PV-systemen. In de tweede fase (tot en met 85 €/ton CO2) is het aangevraagd budget opgelopen tot € 4,5 miljard. In deze fase zijn er met name veel aanvragen voor CO2-afvang en -opslag en zon-PV ingediend. In de derde fase (tot en met 180 €/ton CO2) is de budgetclaim opgelopen tot € 5,7 miljard, met een groot aandeel voor zon-PV-veldopstellingen en elektrische boilers. In de vierde en laatste fase (tot en met 300 €/ton CO2) is de budgetclaim uiteindelijk opgelopen tot bijna € 6,4 miljard, waarbij het grootste deel is aangevraagd voor geothermie en elektrische boilers.

'Goed verloop'
Deze eerste resultaten van de SDE++ wijzen volgens Wiebes op een goed verloop van de eerste openstellingsronde. Veel nieuwe partijen hebben daarbij de regeling gevonden en uit de grote hoeveelheid aanvragen blijkt dat de interesse in de SDE++ groot is. Dit is van belang, omdat met een mix van hernieuwbare energie en CO2-reducerende technieken de hoogst mogelijke CO2-reductie gerealiseerd zal kunnen worden.

De aanvragen worden op dit moment door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beoordeeld op volledigheid en op technische en financiële haalbaarheid. De minister hoopt aan het einde van dit voorjaar de Tweede Kamer te kunnen informeren over de definitieve resultaten van de eerste openstelling van de SDE++. Ook zal Wiebes de Tweede Kamer nog dit voorjaar informeren over de vormgeving van de SDE++ 2021 en over de technieken die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zal doorrekenen voor de SDE++ 2022.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/01/14/kamerbrief-over-verloop-openstelling-sde-2020

Terug naar overzicht