Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
14

Zeeuwse regeling duurzaamheidsscans bedrijventerreinen gepubliceerd

De provincie Zeeland heeft de Bijzondere bepalingen voor verstrekking van subsidie voor het uitvoeren van duurzaamheidsscans voor bedrijven en bedrijventerreinen (DSBBZE) gepubliceerd.

Doel van deze al aangekondigde nieuwe regeling is het stimuleren van het uitvoeren van duurzaamheidsscans op bedrijventerreinen of bij groepen van bedrijven die veel energie verbruiken. Voor de eerste openstelling is een budget van € 300.000 beschikbaar.

Subsidie wordt verstrekt aan gemeenten binnen de provincie Zeeland.

Subsidie kan worden verstrekt voor het laten uitvoeren van onderzoek waarbij de kansen voor verduurzaming worden geïnventariseerd van:

  • een bedrijventerrein en de daarop gevestigde bedrijven of een deel daarvan: dit onderzoek moet zich, naast energietransitie, richten op minimaal twee van de volgende vormen van verduurzaming:
    • biodiversiteit: de verscheidenheid in het voorkomen van verschillende dieren en planten in een bepaald gebied;
    • circulaire economie: een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren;
    • energietransitie: besparing van energie én de omschakeling van fossiele energiebronnen naar volledig hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind en water, gericht op het verminderen van CO2-uitstoot;
    • klimaatadaptatie: aanpassing aan klimaatverandering om effecten als droogte, extreme neerslag en hogere temperaturen op te kunnen vangen.
  • een groep van minimaal 20 bedrijven die niet gevestigd zijn op een bedrijventerrein en waarop afdeling 2.6 Energiebesparing van het Activiteitenbesluit milieubeheer van toepassing is: dit onderzoek moet zich minimaal richten op energietransitie, met inbegrip van de omschakeling naar hernieuwbare energiebronnen.


De subsidie bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten, tot een maximum van € 40.000.

Aanvragen kunnen van 18 november 2019 tot en met 1 maart 2020 worden ingediend bij de provincie Zeeland. Het subsidieplafond wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.

Terug naar overzicht