Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
14

'Chaos en mismanagement rond subsidies Euregio Maas-Rijn'

De verdeling van Europese Interreg-subsidies in de Euregio Maas-Rijn heeft volgens NRC enorme achterstand opgelopen door administratieve chaos en mismanagement bij de provincie Limburg.

Van de € 96 miljoen die beschikbaar was voor de periode 2014-2020 is daardoor nu nog maar € 39 miljoen verdeeld. Meer dan de helft heeft dus nooit een bestemming gekregen. Niet besteed geld moet terug naar Brussel.

De Interreg Euregio Maas-Rijn – het gebied rond Maastricht, Hasselt, Luik en Aken – is één van de zestig grensregio’s in Europa. De Europese Commissie geeft zulke grensregio’s Interreg-subsidies voor grensoverschrijdende projecten. Dat geld wordt in de Euregio Maas-Rijn verdeeld door de provincie Limburg.

De provincie ontving de afgelopen jaren al veel klachten over de uitvoering van het programma. Volgens die klachten verloopt de communicatie tussen aanvragers en het subsidiebureau van de provincie stroef, worden besluiten genomen en alsnog teruggedraaid, en worden halverwege projecten de regels voor verantwoording aangepast.

Dit alles leidt tot onvrede bij projectpartners én tot vele projecten die nog wachten op goedkeuring. Ook de Europese Commissie wees de provincie Limburg de afgelopen jaren al regelmatig op aanhoudende problemen en ernstige tekortkomingen bij de uitvoering van het programma.

Belangenvermenging
De problemen zouden volgens NRC worden veroorzaakt door Mark Vos, als coördinator de hoogste uitvoerende functionaris van de Euregio Maas-Rijn. Deze Vlaming is behalve ambtenaar van de provincie Limburg ook burgemeester van het Belgisch-Limburgse Riemst, een buurgemeente van Maastricht.

Als burgemeester van een gemeente in de Euregio gaat Vos dus tegelijkertijd ook over de verdeling van subsidies in diezelfde Euregio. Vos is bovendien ook prominent lid van de politieke partij CD&V, waarvan zusterorganisaties vzw Familiehulp en ACV Limburg via hem subsidies ontvangen voor projecten.

Vos laat in een reactie aan NRC weten dat er echter een procedure is om belangenvermenging te voorkomen. Bovendien zou het subsidieprogramma al zijn vertraagd toen hij coördinator werd. "We hebben veel moeten corrigeren. Maar ik zie wel vooruitgang", aldus Vos.

Zie ook: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/09/13/chaos-rond-europese-subsidies-in-limburg-a4058147 en https://www.1limburg.nl/chaos-bij-provincie-helft-eu-subsidies-niet-uitgekeerd

Terug naar overzicht