Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
14

Extra impuls mbo-stages en leerbanen binnen Subsidieregeling praktijkleren

Minister Van Engelshoven (OCW) heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over een extra impuls voor mbo-stages en leerbanen.

Concreet wordt er binnen de Subsidieregeling praktijkleren (PRAKTIJKLEREN) jaarlijks € 10,6 miljoen (voor de studiejaren 2020-2021 en 2021-2022) extra beschikbaar gesteld om te zorgen voor voldoende stages en leerbanen voor mbo-studenten, aankomende mbo-studenten en werkenden en werkzoekenden die via het mbo worden opgeleid.

De extra middelen zijn bedoeld om werkgevers uit bepaalde sectoren te stimuleren bbl-plekken aan te bieden. Voor de selectie zijn de volgende criteria gehanteerd:

  • de arbeidsmarktperspectieven voor mbo'ers moeten goed zijn;
  • de sector is conjunctuurgevoelig of er komen veel contactberoepen voor;
  • de sector wordt voornamelijk privaat gefinancierd;
  • de sectoren landbouw, horeca en recreatie vallen buiten de selectie omdat er voor deze sectoren al € 10,6 miljoen beschikbaar is voor verhoging van de subsidie praktijkleren via de motie-Heerma.


De extra impuls wordt ondergebracht in een apart compartiment, zodat werkgevers in de betreffende sectoren extra subsidie ontvangen voor het aanbieden van bbl-leerplekken bovenop het bedrag aan subsidie waarop zij op grond van de huidige regeling praktijkleren al aanspraak kunnen maken. De wijziging van de huidige regeling praktijkleren zal begin 2021 gepubliceerd worden. Aan deze wijziging zal terugwerkende kracht worden toegekend.

Zie voor de Kamerbrief, inclusief een lijst met alle in aanmerking komende sectoren: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/07/13/impuls-regeling-praktijkleren-voor-leerbedrijven

Terug naar overzicht