Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
14

Zuid-Holland verleent € 1,4 miljoen voor verduurzaming waterbus

Vanuit de subsidieregeling 'Provinciaal Actieprogramma Luchtkwaliteit Zuid-Holland' verleent de provincie een subsidie van ruim € 1,4 miljoen voor de verduurzaming van de vloot van de waterbus. De Drechtsteden dragen bij voor een bedrag van € 275.000. De verduurzaming van de vloot houdt in dat de motoren van in totaal 6 schepen worden vervangen, waardoor de uitstoot van fijnstof met minimaal 90% en stikstofoxiden met minimaal 80% wordt gereduceerd.
De exploitant van de Waterbus, Aquabus B.V., gaat 6 bestaande waterbusboten voorzien van nieuwe motoren met behandelingstechnieken waarbij de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden wordt gereduceerd ten opzichte van de huidige emissies van de Waterbus-vloot. De nieuwe motoren zijn onder meer voorzien van roetfilters. In het najaar wordt gestart met de ombouw van het eerste schip. De overige schepen volgen in 2016.
Doel van de subsidieregeling 'Provinciaal Actieprogramma Luchtkwaliteit Zuid-Holland' is om met maatregelen, die gericht zijn op het personen- en goederenvervoer, de luchtkwaliteit te verbeteren. Voor de regeling is in totaal € 3.575.000 gereserveerd. Subsidieaanvragen kunnen worden ingediend tot en met 31 december 2015. Op grond van de regeling kan subsidie worden verstrekt voor de volgende onderdelen:

projecten in het maatregelenpakket vrachtverkeer en logistiek, die de luchtkwaliteit verbeteren;
projecten in het maatregelenpakket mobiliteitsmanagement;
projecten met betrekking tot personenvervoer over water tussen Dordrecht en Rotterdam en binnen gemeenten in de Drechtsteden die de luchtkwaliteit verbeteren.

Terug naar overzicht