Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
14

Ophef over adviescommissie voor Haagse festivalsubsidies

Ellen Walraven, nu directeur van het literaire festival Writers Unlimited, was vlak voor haar benoeming nog lid van de commissie die moest adviseren of de subsidie van de gemeente Den Haag naar dát festival of naar het festival Crossing Border moest gaan.

Deze vermeende belangenverstrengeling zorgt voor de nodige ophef, zo meldt NRC.

De betreffende commissie adviseerde de Haagse cultuurwethouder Robert van Asten (D66) onlangs om Writers Unlimited de komende drie jaar meer subsidie te geven, terwijl Crossing Border – het andere grote literaire festival in Den Haag – volgens de commissie geen subsidie meer zou moeten krijgen. Als de wethouder dit oordeel overneemt, verdwijnt Crossing Border.

'Niet te verantwoorden'
De commissie kwam tot het advies omdat de twee festivals soms met de rug naar elkaar leken toe te staan: "De situatie en het veld overziende, drong zich aan de commissie zeer nadrukkelijk de vraag op of het te verantwoorden is om twee zo volstrekt langs elkaar heen werkende organisaties, die een vergelijkbaar programma in dezelfde tijd van het jaar bieden, structureel en substantieel te blijven ondersteunen vanuit het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2021-2024." Nee dus, luidde het oordeel van de commissie, waarin Walraven als kernlid een belangrijke factor was.

Walraven zou vanaf het moment dat ze had gesolliciteerd bij Writers Unlimited wel hebben aangegeven wat er speelde en zou ook geen advies meer hebben gegeven waar het de literaire organisaties betrof, aldus Johannes Leertouwer, voorzitter van de adviescommissie, tegenover NRC. "Ik snap dat het voor de buitenwereld raar overkomt, maar het advies is op een volstrekt integere wijze tot stand is gekomen." Verdere toelichting wil Leertouwer echter niet geven. Ook de woordvoerder van wethouder Van Asten laat weten geen verder commentaar te kunnen geven.

Probleem Crossing Border
Ongeacht of Walraven zich op tijd heeft teruggetrokken, blijft het voor Crossing Border een probleem dat ze wel deelnam aan de gesprekken die vooraf gevoerd werden met de festivalorganisaties. Het gesprek met Crossing Border vond plaats op 7 november 2019. De commissieleden die dit gesprek met directeur Michel Behre en het bestuur van Crossing Border voerden, waren Walraven en Leertouwer. De samenwerking tussen Writers Unlimited en Crossing Border kwam tijdens dat gesprek al ter sprake. "Ik heb toen aangegeven dat we twee verschillende festivals zijn en dat je de verschillen juist moet koesteren", aldus Behre. De adviescommissie denkt hier blijkbaar dus anders over.

Het Haagse college komt – mede op basis van het advies van de commissie – medio juni met een ontwerp Kunstenplan. Op 8 oktober zal het Kunstenplan vervolgens worden vastgesteld door de gemeenteraad.

Zie ook: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/13/adviseerde-directeur-in-commissie-over-eigen-subsidie-a3999683

Terug naar overzicht