Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
14

Budget vermindering verhuurderheffing nieuwbouw al ruim overvraagd

Woningcorporaties maken ruimschoots gebruik van de korting op de verhuurderheffing als ze betaalbare huurwoningen gaan bouwen.

De komende vijf jaar willen de corporaties zo'n 80.000 sociale huurwoningen bouwen met steun uit de Regeling Vermindering Verhuurderheffing Nieuwbouw 2020 oftewel de RVV Nieuwbouw 2020 (RVVN), zo maken Aedes, VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) donderdag bekend.

De regeling is begin dit jaar opengesteld als onderdeel van de aanpak om sneller meer betaalbare woningen te realiseren. Corporaties krijgen voor een betaalbare huurwoning die ze bouwen een belastingkorting van maximaal € 25.000. De korting helpt om de bouw en exploitatie van een sociale huurwoning haalbaar te maken.

Voor de regeling is voor de eerste tien jaar in totaal € 1 miljard beschikbaar gesteld en dit bedrag is nu al ruim overschreden. Er zijn aanvragen ingediend voor een bedrag van € 1690 miljoen, goed voor de bouw van 75.000 woningen. Tot 1 juli 2020 kunnen nog aanvragen ingediend worden waardoor het totaal aantal woningen naar verwachting uitkomt op 80.000.

"Ik heb altijd gezegd dat de € 1 miljard die voor de komende tien jaar beschikbaar is gesteld ook in één jaar uitgegeven mag worden. Dat dit nu ook werkelijkheid wordt is goed nieuws. Er kunnen nu snel heel veel nieuwe huizen met een lage huur bijgebouwd worden. Zodat er meer betaalbare woningen komen voor de mensen met een lager inkomen en kwetsbare groepen zoals daklozen", aldus BZK-minister Ollongren in een toelichting.

Om ervoor te zorgen dat de dankzij de heffingsverminderingen geplande investeringen ook zo snel mogelijk leiden tot de bouw van nieuwe woningen binnen de komende vijf jaar, hebben Aedes, VNG en het ministerie afgesproken dat zij de bouw samen gaan bewaken en aanjagen. Hiervoor wordt een gezamenlijke taskforce opgericht.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/14/woningcorporaties-bouwen-80.000-sociale-huurwoningen-met-belastingkorting

Terug naar overzicht