Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
14

'€ 4,7 miljoen subsidie aan koning voor Kroondomein Het Loo is onrechtmatig'

De € 4,7 miljoen natuursubsidie die koning Willem Alexander voor de periode 2016-2021 krijgt voor Kroondomein Het Loo is onrechtmatig verleend.

Dat stellen diverse juristen op basis van de subsidiebeschikking die televisieprogramma Zembla in handen heeft gekregen.

Uit de beschikking blijkt dat de overheid zonder enige onderbouwing de koning vrijstelt van belangrijke subsidievoorwaarden uit de Subsidieverordening natuur- en landschapsbeheer Gelderland 2016 (SNLGLD2016). Door deze vrijstelling mag de koning een gebied van 7200 hectare – zo'n driekwart van het hele natuurgebied – drie maanden per jaar voor het publiek sluiten. Dit in strijd met de voorwaarden uit de betreffende subsidieverordening.

Voor andere subsidieontvangers geldt namelijk dat ze hun terrein minstens 358 dagen per jaar moeten openstellen voor publiek en slechts 1 hectare mogen aanhouden voor privégebruik. De openstellingseis is bedoeld om de belastingbetaler te laten meegenieten van het gesubsidieerde natuurgebied. Uit de niet eerder openbaar gemaakte beschikking blijkt dat de koning 'ter bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer' echter niet 1 maar 7200 hectare van het Kroondomein mag sluiten en bovendien geheel is vrijgesteld van de openstellingsverplichting van 358 dagen.

'Onbehoorlijk bestuur, juridische belazerij'
"Er zijn zoveel dingen mis aan deze beschikking bestuursrechtelijk gezien dat je kunt zeggen: dit is onrechtmatig", aldus professor Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht van de Universiteit Leiden tegenover Zembla. De voorkeursbehandeling is volgens hem in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Ook Martin Jan van Mourik, emeritus-hoogleraar notarieel recht, is tegenover Zembla hard in zijn oordeel: "Ik zou dit juridische belazerij noemen. Dat hoef ik niet te accepteren als burger."

Professor Peter Nicolai, als advocaat gespecialiseerd in bestuursrecht, is namens de Faunabescherming inmiddels een bezwaarprocedure gestart om de subsidie aan te vechten. "Het kan natuurlijk niet dat er een ongelijke behandeling is, een bevoordeling van één iemand." Voermans geeft aan dat het bezwaar kansrijk is: "Als het bij de rechter komt, dan denk ik dat hij er gehakt van gaat maken."

Al jaren ophef over subsidieverlening
Er is overigens al jaren ophef over de subsidieverlening voor het Kroondomein. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil ook dat het Kroondomein het hele jaar voor het publiek toegankelijk is. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laat echter weten dat het natuurgebied ook dit najaar dichtgaat, van 15 september tot 25 december.

Tweede Kamerleden die al in 2018 wilden weten op welke gronden de ontheffing van de openstellingsverplichting is verleend, kregen bovendien nooit een duidelijk antwoord van premier Rutte. Dat had wel gemoeten, zegt Voermans: "De Kamer is hierover onvolledig geïnformeerd."

Kijk voor meer informatie op: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/47-miljoen-euro-subsidie-aan-koning-voor-kroondomein-het-loo-onrechtmatig

Terug naar overzicht