Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
14

ZonMw publiceert oproep Versterking Uitvoeringspraktijk Jeugdgezondheidszorg

ZonMw heeft binnen het programma Versterking Uitvoeringspraktijk Jeugdgezondheidszorg een oproep voor evaluatie van het adolescentencontactmoment gepubliceerd. Deze oproep is onderdeel van Programmalijn 1 (Flexibilisering en adolescentencontactmoment). Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 2 juni 2015. Uiterlijk 1 mei a.s. moet u per e-mail laten weten dat u een aanvraag wil indienen. Er is maximaal € 300.000 beschikbaar voor één project met een looptijd van ten hoogste 30 maanden.

Aanvragen kunnen worden ingediend door onderzoekers van wetenschappelijke instituten. De projectgroep moet een samenwerkingsverband zijn tussen een wetenschappelijk instituut en een aantal jgz-instellingen en scholen.

Doel van de oproep is het onderzoeken van de invloed van het extra contactmoment voor adolescenten op gezond gedrag en gezondheid van adolescenten in de verschillende aanpakken. Het evaluatieonderzoek is zo opgezet dat:
• het onderzoek bewijs levert van mogelijke effecten op bereik van de jongeren, doorgeleiding naar gespecialiseerde hulp, bekendheid van de JGZ bij de jongeren en de haalbaarheid van de uitvoering van het contactmoment voor scholen en jgz-instellingen;
• het onderzoek indicaties geeft voor mogelijke veranderingen in (onderdelen van) gezond gedrag, weerbaarheid en bewustzijn van eigen gedrag en intenties voor gezond gedrag.
De oproep is een samenwerking tussen het programma Versterking Uitvoeringspraktijk Jeugdgezondheidszorg en het vijfde Programma Preventie. Doel van het programma Versterking Uitvoeringspraktijk Jeugdgezondheidszorg is door middel van onderbouwing en doorontwikkeling van innovatieve werkwijzen de JGZ beter toe te rusten op het uitvoeren van het Basispakket JGZ binnen de decentralisatie van de zorg voor jeugd en de veranderingen die dit voor de JGZ met zich meebrengt. Doel van het Programma Preventie is de preventiepraktijk verbeteren via onderzoek en praktijkontwikkeling. Het programma moet mensen helpen gezond te blijven, te participeren in de maatschappij en daarbij zelf de regie te voeren.

Terug naar overzicht