Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
14

Page Facts winnaar van The Challenge voor beste vernieuwende idee in de journalistiek

Het project 'Page Facts' is de winnaar geworden van The Challenge: Reinventing Journalism. Dit is een journalistieke prijs, die jaarlijks wordt georganiseerd door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. The Challenge biedt laatstejaarsstudenten en net afgestudeerden de kans hun vernieuwende journalistieke ideeën om te zetten in een concreet plan. 'Page Facts' werd door een jury gekozen uit drie projecten. Alle drie de projecten ontvangen een subsidie ter waarde van € 20.000.

'Page Facts' ziet misleidende informatie op het web als een groeiend probleem. Google laat gebruikers zien op welke websites veel dezelfde woorden staan, maar niet welke informatie betrouwbaar is. Page Facts stelt de ingrediënten van een website per direct beschikbaar. Zij doelt hierbij op meetbare informatie die voor de software van de tool voor het oprapen ligt, maar waar lezers altijd naar moeten zoeken. Page Facts maakt de betrouwbaarheid van online bronnen zo in een oogopslag zichtbaar naast de zoekresultaten.

De twee andere genomineerden waren 'Journee' en 'Root Content'. Journee is een platform voor journalistieke onderzoeksdagboeken. Journee biedt verhalen op een persoonlijke en informele toon aan het publiek. Het uitgangspunt is dat journalist en publiek een gezamenlijke reis aangaan, met een gemeenschappelijke missie. Het onderzoeksproces wordt het journalistieke product.

Root Content wil extra content aanbieden aan televisiekijkers. Niet alleen op Smart TV’s, maar op alle platforms. Veel content die een tv-item verdiept, blijft liggen op televisieredacties, terwijl die informatie wel degelijk relevant is voor de kijker. Door redacties de mogelijkheid te bieden om achtergrondinformatie aan te bieden op het scherm waarop de kijker programma´s kijkt, kunnen redacties meer dan ooit het hele verhaal vertellen.

Terug naar overzicht