Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
14

NWO presenteert nieuwe strategie en hoofdlijnen

NWO heeft haar strategie voor 2015 - 2018 gepresenteerd aan staatssecretaris Dekker van OCW. De komende jaren blijft de kerntaak het bevorderen van kwaliteit en vernieuwing in vrij en thematisch wetenschappelijk onderzoek in alle vakgebieden. De nieuwe strategie voegt daar nieuwe taken en accenten aan toe. Ook zijn de nieuwe hoofdlijnen geschetst van de nieuwe NWO-organisatie. Deze wordt efficiënter ingericht: de huidige wetenschapsgebieden en stichtingen worden geclusterd tot vier domeinen.

De nieuwe NWO Strategie 2015-2018 moet nieuwe werkzaamheden in de kerntaak van NWO integreren. In de Wetenschapsvisie 2025 krijgt NWO extra taken toebedeeld, waaronder ondersteuning van het opstellen van een Nationale Wetenschapsagenda en van het ontwikkelen van een nationale strategie voor grootschalige onderzoeksfaciliteiten. NWO zal naast deze nieuwe taken de komende periode ingrote lijn doorgaan met de huidige financieringsinstrumenten. Financieringsinstrumenten worden waar nodig aangescherpt om gewenste ontwikkelingen te kunnen ondersteunen. Voor de werkwijze hebben de nieuwe accenten betrekking op meer samenwerking, grotere efficiëntie en transparantie en reductie van de werklast van aanvragers en beoordelaars. De nieuwe taken en accenten zullen de verbindingen tussen onderzoekers, met het bedrijfsleven en de maatschappij, en naar Europa en de toekomst moeten versterken.

De hoofdstructuur van NWO zal bestaan uit 4 domeinen, namelijk Bètawetenschappen, Technische en toegepaste wetenschappen, Sociale en Geesteswetenschappen, en Zorgonderzoek en Medische wetenschappen. In de nieuwe structuur is de besluitvorming geconcentreerd in een Raad van Bestuur. Daarvan zullen vier actieve wetenschappers deel uitmaken, die ook voorzitter zijn van de vier domeinbesturen. De nieuwe structuur is een essentiële stap om de ambities van de NWO-strategie 2015-2018 te bewerkstelligen. Klik hier voor meer infomatie over de aanpassingen.

Het beheer van de NWO-instituten zal samengebracht worden in een aparte beheersorganisatie. De bureauorganisatie moet aansluiten op domeinen en disciplines en tegelijk ruimte bieden voor dwarsverbanden en interdisciplinair samenwerken. Wetenschappers en stakeholders uit de maatschappij krijgen via een Raad van Advies meer invloed op de strategie en het beleid van NWO. Daarmee moet NWO winnen aan flexibiliteit door beter in te spelen op ontwikkelingen in wetenschap, beleid en maatschappij. Met deze nieuwe structuur zou NWO haar primaire taken, het bevorderen van de kwaliteit en vernieuwing in vrij en thematisch wetenschappelijk onderzoek binnen alle vakgebieden, efficiënter moeten kunnen uitvoeren. Verbindingen tussen onderzoekers, met het bedrijfsleven en de maatschappij worden tegelijkertijd versterkt.

Terug naar overzicht