Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
14

Deelname van bedrijven aan publiek-private R&D-samenwerking fors toegenomen

De voorgenomen deelname van bedrijven aan publiek-private R&D-samenwerking binnen de Topsectoren is met meer dan 70% toegenomen. In 2013 werd door bedrijven voor ruim € 200 miljoen bijgedragen aan publiek gefinancierd onderzoek. Dat bedrag ligt in de ingediende plannen die de Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI's) in de eerste ronde aanvragen voor TKI-toeslag in februari 2014 hebben ingediend al op ruim € 280 miljoen.

Het totale bedrag dat in 2014 wordt geïnvesteerd via de TKI’s kan pas later worden vastgesteld. De genoemde € 280 miljoen is een schatting op basis van de eerste inschrijvingsronde in 2014. Van april tot en met september volgt een tweede ronde.

Het doel van de Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) is om excellente privaatpublieke samenwerking in topsectoren op het gebied van onderzoek en innovatie te bundelen. Hiermee wordt synergie en samenhang gestimuleerd van onderzoeks- en innovatieactiviteiten op economische en maatschappelijke speerpunten. In de TKI's wordt een bijdrage van 40% van het bedrijfsleven verwacht. Om deze privaatpublieke samenwerking binnen de programma’s van de TKI’s een impuls te geven stelt de rijksoverheid een jaarlijkse TKI-toeslag beschikbaar. De toeslag wordt verstrekt voor de uitvoering van het TKI-programma (programmatoeslag), of voor de uitvoering van een bepaald samenwerkingsproject (projecttoeslag). Een TKI kan er voor kiezen een deel van de toeslag op jaarbasis en een deel op projectbasis aan te vragen.

Terug naar overzicht