Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
14

Aankondiging van tender SBIR Variabele Gassamenstelling in 2014

Het TKI Gas, laat weten dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het plan heeft om dit jaar weer een eerste en tweede ronde SBIR Gassamenstelling te houden. De tender zal met name gericht zijn op de inpassing van 'duurzame gassen', zoals waterstof of biogas.

Het Small Business Innovation Research Programma (SBIR) is een op innovatie gericht programma voor kleine en middelgrote bedrijven. Via het SBIR programma ontwikkelen midden- en kleinbedrijven (mkb) in opdracht van de overheid innovaties die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Tegelijkertijd krijgen de bedrijven een kans om nieuwe en innovatieve producten, processen en diensten te ontwikkelen.

SBIR projecten worden aanbesteed via een tender, waarbij onderscheid wordt gemaakt in drie fasen, haalbaarheid (1), onderzoek en ontwikkeling (2) en het marktrijp maken van een product, proces of dienst (3). De overheid geeft opdracht voor fase 1 en 2. In een haalbaarheidsstudie onderzoekt een ondernemer de haalbaarheid van een onderzoeks- en ontwikkelingstraject. In deze fase wordt de technische, economische en organisatorische haalbaarheid van het project onderzocht. Het onderzoek is bedoeld om onzekerheden weg te nemen, alvorens een onderzoek- en ontwikkelingstraject te starten. Een haalbaarheidsonderzoek duurt maximaal 6 maanden. In fase 2 gaat het om het daadwerkelijke onderzoek en ontwikkeling tot een eerste prototype dat nog niet voor commerciële doeleinden kan worden aangewend. Het onderzoeks- en ontwikkeltraject duurt maximaal 2 jaar.

Terug naar overzicht