Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
14

Nederland en Zwitserland publiceren Eureka-oproep cel- en gentherapie

Aanvragen kunnen worden ingediend door een consortium bestaande uit minimaal twee onafhankelijke partners uit Zwitserland, één kennisinstelling en één (for-profit) onderneming én twee onafhankelijke partners uit Nederland, één kennisinstelling en één for-profit onderneming.

Projecten moeten, waar van toepassing, een breed scala aan belanghebbenden in de gezondheidszorg (waaronder fabrikanten, academici, betalers, aanbieders en belangengroepen van patiënten) samenbrengen om innovatieve oplossingen te faciliteren en de fragmentatie van onderzoeksinspanningen op het gebied van gen- en celtherapie te verminderen.

De primaire focus van deze call ligt op het stimuleren van publiek-private partnerschappen op het gebied van translationeel onderzoek en de klinische ontwikkeling van cel- en gentherapieën. De nadruk ligt op het niet alleen klinisch effectief, maar ook duurzaam en betaalbaar maken van deze therapieën. Het doel is om de ontwikkeling van cel- en gentherapie te versnellen en ervoor te zorgen dat snellere, duurzame en kosteneffectieve therapieën de markt bereiken.

Financiering kan worden verstrekt voor een breed scala aan onderwerpen, waaronder:

  • problemen aanpakken die verband houden met de efficiënte productie en distributie van geavanceerde therapieën, waarbij schaalbaarheid en toegankelijkheid worden gewaarborgd;
  • onderzoek naar nieuwe benaderingen van technologieën voor genbewerking, waardoor de precisie, veiligheid en werkzaamheid worden verbeterd;
  • het verbeteren van gepersonaliseerde therapieën;
  • innovaties op het gebied van de toediening van gentherapie;
  • integratie van data, AI en softwaremodellen/simulaties/strategieën.

Voor de oproep is € 2 miljoen beschikbaar voor Nederlandse aanvragers en tevens € 2 miljoen voor Zwitserse aanvragers. In Nederland mogen onderzoeksorganisaties in het geval van industrieel onderzoek tot 70% van hun eigen kosten financieren met PPS-toeslag, en bij experimentele ontwikkeling tot 60% van de eigen kosten. Nederlandse mkb-bedrijven kunnen tot 60% van hun eigen kosten financieren in het geval van industrieel onderzoek en tot 40% van hun kosten in het geval van experimentele ontwikkeling. De maximale looptijd van een project is 36 maanden.

Het aanvraagproces bestaat uit twee fasen. Eerst moet een project outline worden ingediend. De deadline is 5 juni 2024. Volledige projectvoorstellen kunnen worden ingediend tot en met 25 september 2024.

Terug naar overzicht