Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
14

Eerste openstelling REACT-EU in Oost-Nederland gepland op 1 april

De eerste openstelling voor subsidieaanvragen in het kader van REACT-EU in Oost-Nederland is gepland op 1 april 2021, zo meldt de Managementautoriteit Oost-Nederland.

In reactie op de COVID 19-epidemie hebben de EU-regeringsleiders besloten tot het instellen van het herstelprogramma 'EU Next Generation'. Onderdeel daarvan het is REACT-EU-programma. Met dit geld stimuleert de EU een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de regionale economie.

Om een snelle uitvoering mogelijk te maken, wordt het extra budget via de huidige EFRO-programma's uitgegeven. Binnen het bestaande programma OP Oost 2014-2020 komt ongeveer € 50 miljoen beschikbaar voor REACT EU. Dit geld kan vanaf 2021 aan projecten worden toegekend en moet uiterlijk 31 december 2023 zijn besteed. De Managementautoriteit Oost-Nederland is verantwoordelijk voor toekenning en beheer van de middelen in Oost-Nederland.

Bij het beschikbaar stellen van de REACT EU-gelden gaat de Managementautoriteit Oost-Nederland uit van de doelstelling van het huidige programma OP Oost 2014-2020: het versterken van de concurrentiepositie van Oost-Nederland als toonaangevende en innovatieve Europese regio. En het investeren in een slimmere en duurzame regio. De nadruk ligt op investeringen in innovatieve projecten op het gebied van digitalisering en groen, die gaan zorgen voor een veerkrachtig herstel van de economie.

Nieuw accent
Bij de nieuwe prioriteit 'Groen en digitaal herstel van de economie' ligt de nadruk minder op samenwerkingsprojecten tussen midden- en kleinbedrijf (mkb) en kennisinstellingen gericht op vroege fases van innovatie. De nadruk ligt meer op investeringen in de slimme uitrol van innovatieve technieken en processen die de doelstellingen op het gebied van digitalisering en groen versnellen (hogere TRL-fase). Hiermee wordt voorgesorteerd op een snelle en succesvolle marktintroductie.

Ook is er ruimte voor investeringen die bijdragen aan de versterking van het innovatieve ecosysteem op het gebied van groen en digitaal. Hierbij wordt gedacht aan publiek-private investeringen in onderzoeksfaciliteiten en valorisatieactiviteiten (bijvoorbeeld laboratoria, specialistische productieruimtes). Het doel hierbij is om mkb-bedrijven de mogelijkheid te geven nieuwe ideeën en producten op een toegankelijke manier te testen en door te ontwikkelen.

Openstelling en projectideeën
De afgelopen september al aangekondigde eerste openstelling voor subsidieaanvragen is dus gepland op 1 april 2021. Als deadline voor de uitvoering van deze projecten geldt 31 december 2023. Daarom is het belangrijk dat projecten uitvoeringsgereed zijn bij aanvraag. Bij de uitvraag naar projectvoorstellen, de beoordeling en het beheer van de projecten wordt zoveel mogelijk vastgehouden aan de huidige EFRO-systematiek.

Indien men al een idee heeft voor een projectvoorstel in het kader van REACT EU in Oost-Nederland kan men overigens nu al gebruikmaken van het projectideeformulier. Als men dit formulier invult en toestuurt aan OPOOST@gelderland.nl dan kijkt de Managementautoriteit Oost-Nederland alvast of het projectidee past binnen de voorgestelde kaders. De exacte beoordelingscriteria voor de ranking van de projectvoorstellen worden vervolgens bij de openstelling bekendgemaakt.

Zie ook: https://www.op-oost.eu/Nieuwsberichten/Voorbereiding-aanvraag-REACT-EU.html en https://www.op-oost.eu/REACTEU.html

Terug naar overzicht