Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
13

ISDE-subsidie op pelletkachels en biomassaketels verdwijnt

Met ingang van 1 januari 2020 krijgen huishoudens en kleine bedrijven geen ISDE-subsidie meer bij de aanschaf van een pelletkachel of een biomassaketel.

De apparaten stoten weliswaar minder CO2 uit dan gasinstallaties, maar uit een evaluatie van SEO Economisch Onderzoek blijkt dat dat niet opweegt tegen de negatieve effecten van de koolmonoxide, het fijnstof en de stikstof die ze ook uitstoten, schrijft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook worden er vanaf 2020 geen subsidies meer gegeven voor installaties in nieuwbouwwoningen die niet op gas aangesloten zijn. Sinds juli 2018 hoeft een nieuwbouwhuis niet meer op gas aangesloten te worden. Daarom is het volgens SEO niet nodig om bij nieuwbouw duurzame alternatieven te stimuleren. Wiebes is het daarmee eens, zo meldt NOS Nieuws.

114.000 apparaten aangeschaft met subsidie
De subsidies op onder meer pelletkachels en biomassaketels zijn onderdeel van de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), waar particulieren en kleine bedrijven gebruik van kunnen maken om van het aardgas af te stappen.

Tussen 2016 en 2018 zijn er 114.000 apparaten aangeschaft met ISDE-subsidie. Daarvoor is zo'n € 215 miljoen verstrekt. SEO stelt dat er geen harde conclusies getrokken kunnen worden over de effectiviteit van de regeling. Het staat namelijk niet vast of die 114.000 apparaten ook zouden zijn aangeschaft als er geen subsidie voor was gegeven.

De ISDE-regeling, waarmee bijvoorbeeld ook warmtepompen worden gesubsidieerd, wordt overigens wel verlengd tot 2030.

Zie ook: https://nos.nl/artikel/2310185-subsidie-op-pelletkachel-en-biomassaketel-verdwijnt.html en https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/11/12/kamerbrief-met-kabinetsreactie-beleidsevaluatie-investeringssubsidie-duurzame-energie-isde

Terug naar overzicht