Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
13

Beleidsregels en subsidieplafond Matra 'overheid tot overheid'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de beleidsregels en het subsidieplafond gepubliceerd voor Matra 'overheid tot overheid' 2020-2024.

Met het Matra-programma – onderdeel van het Nederlands Fonds voor Regionale Partnerschappen (NFRP) – ondersteunt het ministerie van Buitenlandse Zaken de ontwikkeling van de rechtsstaat en de democratie in landen rondom de Europese Unie. De ondersteuning wordt formeel verleend op grond van de Subsidieregeling ministerie van Buitenlandse Zaken 2006 (SMINBUZA).

Matra 2020-2024 is vooral gericht op het versterken van de capaciteit van (semi-)overheidsinstellingen in de EU-toetredingslanden (Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Turkije) en vier landen van het Oostelijk Partnerschap die met de EU een associatieakkoord hebben gesloten (Armenië, Georgië, Moldavië en Oekraïne). De overige landen van het Oostelijk Partnerschap (Azerbeidzjan en Wit-Rusland) vallen daarmee buiten het Matra-programma 2020-2024.

Behalve bovenstaande doelstelling is Matra 2020-2024 ook gericht op de versterking van de bilaterale relaties. De inzet van expertise van Nederlandse (semi-)overheidsinstellingen is daarom een vereiste.

Te ondersteunen activiteiten moeten zich richten op de overdracht van de inhoudelijke expertise en vaardigheden aan (semi-)overheidsinstellingen en het bewerkstelligen van institutionele versterking. Daarbij dient relevante inhoudelijke expertise van één of meerdere Nederlandse (semi-)overheidsinstellingen te worden ingebracht in de activiteit. De activiteiten moeten betrekking hebben op de volgende thema's:

  • Pluriforme rechtsstaat, rechtspraak en rechtshandhaving;
  • Goed bestuur.


Aanvragen kunnen worden ingediend doorniet-gouvernementele organisaties (NGO's) en onderwijs-/onderzoeksinstellingen zonder winstoogmerk. Alleen rechtspersonen kunnen in aanmerking komen. Organisaties kunnen zelfstandig een subsidieaanvraag indienen of deel uitmaken van een alliantie. Een alliantie is een samenwerkingsverband van twee of meer voor subsidie in aanmerking komende organisaties, die een gezamenlijk project uitvoeren waarbij alle partijen een bijdrage leveren aan het geheel. Organisaties kunnen ten hoogste driemaal als aanvrager, penvoerder en/of mede-indiener betrokken zijn bij een aanvraag voor een subsidie.

De subsidie per project bedraagt minimaal € 500.000 en maximaal € 2 miljoen. De looptijd van een project kan variëren tussen de twee en vier jaar. Het subsidieplafond voor Matra 2020-2024 bedraagt € 9 miljoen.

Aanvragen voor subsidie kunnen worden ingediend tot en met 31 oktober 2019 (12.00 uur).

Terug naar overzicht