Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

aug
13

Mogelijk geen ESF-subsidie meer voor ingewikkelde projecten

Uit het voorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de besteding van de € 450 miljoen die Nederland voor de komende periode uit het Europees Sociaal Fonds 2014-2020 (ESF) krijgt, blijkt dat ingewikkelde projecten met complexe kostenstructuren niet meer in aanmerking komen voor subsidie uit ESF. In de subsidieregeling die momenteel wordt uitgewerkt, ligt de nadruk op eenvoud en minder bureaucratie en administratieve lasten rondom de besteding van het geld. De regeling moet zowel efficiënt uitgevoerd kunnen worden als eenvoudig te verantwoorden zijn, blijkt uit de Kamerbrief over het ESF-programma 2014-2020, die Klijnsma in juli dit jaar naar de Kamer stuurde. 

Circa 70% van het beschikbare budget, ongeveer € 315 miljoen, zou besteed moeten worden aan het verbeteren van de positie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 20%, ongeveer € 90 miljoen, moet
naar projecten gaan waarmee langer doorwerken door ouderen wordt gestimuleerd. De overige € 45 miljoen wil Klijnsma besteden aan kleinere projecten.

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie, maar eerst moeten de Europese Raad en het Europarlement ook nog instemmen met de verordeningen. De bedoeling is dat de regeling begin volgend jaar opengesteld wordt voor 2014 en 2015.

Terug naar overzicht