Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
13

Evaluatie Nederlandse deelname aan Eurostars, Eureka Clusters en JTI's

Staatssecretaris Keijzer (EZK) heeft de resultaten van het evaluatieonderzoek van de Nederlandse deelname aan Eurostars, Eureka Clusters en Joint Technology Initiatives (JTI's) naar de Tweede Kamer gestuurd.

Uitkomsten evaluatie
Er zijn in de periode 2013-2018 bij Eurostars 294 projecten, bij Eureka Clusters 59 projecten en bij JTI's 45 projecten toegewezen met Nederlandse deelname. Per project is door gemiddeld 1,4 Nederlandse organisaties deelgenomen aan Eurostars, door gemiddeld 3,7 Nederlandse organisaties aan Eureka Clusters en door gemiddeld 5,1 Nederlandse organisaties aan JTI's.

Het evaluatieonderzoek concludeert dat de regelingen erin slagen hun relevante doelgroep te bereiken en te betrekken bij de activiteiten. Uit een analyse van de gebruikers van de regelingen blijkt dat het veelal WBSO-bedrijven met minimaal 200 R&D-uren per fte zijn die een aanvraag indienen. Van het totaal aantal WBSO-bedrijven met minimaal 200 R&D-uren per fte heeft zo'n 3% een aanvraag ingediend voor Eurostars, 1,5% voor Eureka Clusters en 1,5% voor JTI's.

Deelnemers aan Eurostars blijken vooral tot de topsectoren Hightech systemen en materialen en Life sciences & health te behoren. Bij Eureka Clusters en JTI's doen vooral bedrijven uit de topsector Hightech systemen en materialen mee. De sterke concentratie in de sector Hightech systemen en materialen heeft te maken met de thematische gerichtheid van Eureka Clusters en JTI's op onderwerpen in deze topsector. Ook vormen bedrijven uit deze topsector een relatief grote groep binnen de WBSO in vergelijking met andere topsectoren.

Mkb-bedrijven doen relatief vaker mee aan Eurostars dan aan JTI's en Eureka Clusters. Dit is in lijn met de opbouw en doelstellingen van de regelingen. Bijna drie van de vier bedrijven die meedoen aan Eurostars is een mkb-bedrijf, bij Eureka Clusters en JTI's zijn deze percentages lager met respectievelijk circa 40% en 30%. De uitkomsten van de evaluatie onderbouwen het belang van Eurostars, alsook Eureka Clusters en JTI's, voor internationale innovatiesamenwerking van het mkb.

Uit de analyse blijkt ook dat een aanzienlijk deel van de bedrijven in meerdere programma's deelneemt, en ook dat bedrijven vaak meerdere aanvragen binnen hetzelfde programma doen. Dat een deel van de bedrijven gebruik maakt van verschillende regelingen kan worden verklaard doordat de regelingen in algemeenheid een gezamenlijk doel nastreven (internationale innovatiesamenwerking), maar met verschillende accenten en thematiek. Dat bedrijven in verschillende jaren vaker gebruik maken van dezelfde regeling kan aantonen dat deze bedrijven tevreden zijn over het eerdere gebruik en/of het unieke karakter van de regeling in het gehele instrumentarium.

Uit het evaluatieonderzoek blijkt verder dat de Nederlandse deelnemers aan Eurostars veelal relatief jonge bedrijven zijn: 53% is jonger dan tien jaar; 27% is jonger dan vijf jaar. Het aandeel startups in de Eureka Clusters ITEA3 en PENTA ligt in Nederland op 40% van de deelnemende mkb'ers. Bij één op de drie Nederlandse Eurostars-bedrijven neemt de werkgelegenheid toe; de gemiddelde groei bedroeg veertien werknemers over een periode van drie jaar. Rond een derde van de Nederlandse deelnemers aan de Eurekaprogramma's kreeg additionele financiering naast de Eureka-subsidie van twee of meer andere bronnen; dit percentage ligt hoger dan bij buitenlandse deelnemers. Met name jonge en kleine bedrijven blijken succesvoller in het verkrijgen van additionele investeringen.

Vervolg
De positieve uitkomsten van de evaluatie geven volgens Keijzer onderbouwing om de Nederlandse inzet op deze instrumenten te continueren. De vormgeving van de instrumenten JTI ECSEL en Eurostars voor de periode van het nieuwe Europese kaderprogramma voor onderzoek en innovatie Horizon Europe (2021-2027) is echter in ontwikkeling. De evaluatieresultaten zullen worden meegenomen in de Nederlandse inzet bij deze verdere vormgeving. Het kabinet verwacht eind 2020 meer duidelijkheid te hebben over de definitieve vorm van de instrumenten, om hierop volgend de definitieve inzet te kunnen bepalen.

Het JTI ECSEL is onderdeel van een herziening van het partnerschappenlandschap die de Europese Commissie in samenwerking met de EU-lidstaten uitvoert. De Europese Commissie werkt momenteel aan een opvolger van het JTI ECSEL voor de periode 2021-2027 onder de werktitel JTI KDT (Key Digital Technologies). Dit najaar wordt een definitief voorstel verwacht.

Met betrekking tot Eurostars en de Eureka Clusters zijn er reeds hervormingen doorgevoerd. Gedurende het Nederlands Eureka-voorzitterschap (juli 2019-juli 2020) is gewerkt aan de vormgeving van het Eurostars-3 programma voor de periode 2021-2027. Belangrijke verbeteringen ten opzichte van Eurostars-2 (2014-2020) zijn een kortere doorlooptijd voor bedrijven voor de subsidieaanvragen, een betere aansluiting op EU mkb-programma's en lagere administratieve lasten. Vanaf 1 juli zal Oostenrijk het Eureka-voorzitterschap van Nederland overnemen en de gesprekken met de Europese Commissie voortzetten om Eurostars in partnerschap met de EU te continueren na 2020.

Ook zijn onder het Nederlands Eurekavoorzitterschap de Eureka Clusters hervormd. Met de hervorming zijn belangrijke verbeteringen doorgevoerd. Zo is het vernieuwde Eureka Clusters-programma nog steeds gericht op het bevorderen van internationale samenwerking in vertrouwde innovatie-ecosystemen, terwijl het meer flexibiliteit biedt om ook nieuwe maatschappelijke en economische uitdagingen te adresseren en goed aan te sluiten bij beschikbare middelen voor innovatie en industriebeleid van de deelnemende Eureka-landen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/07/09/kamerbrief-evaluatie-nederlandse-deelname-eurostars-eureka-clusters-en-joint-technology-initiatives

Terug naar overzicht