Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
13

Eerste ERANID call 15 september open

ZonMw maakt bekend dat de eerste subsidieoproep voor het programma European Research Area Network on Illicit Drugs (ERANID) 15 september dit jaar van start gaat. Begin augustus zal er meer informatie beschikbaar komen over de onderzoeksthema's en het budget. Eind juni zijn de nationale financiers op het vlak van illegale drugs uit België, Frankrijk, Italië, Polen, Portugal, Zweden en Nederland in Brussel bijeengekomen om de prioriteiten voor de eerste gezamenlijke oproep te bespreken. Doel van de bijeenkomst was onder meer om overeenstemming te bereiken over de onderzoeksthema's en de samenwerkingsovereenkomst.

ERANID is een internationaal samenwerkingsverband in het kader van de Europese Unie. Het richt zich op het toegankelijk maken van bestaande kennis en het uitzetten van onderzoek op gebieden waar nieuwe kennis nodig is. Daartoe zullen verschillende wetenschappelijke disciplines en diverse Europese landen samenwerken. Het programma beoogt samenwerking in drugsonderzoek te stimuleren en daardoor beter gefundeerde beleidsbeslissingen mogelijk te maken. ERANID zal multidisciplinaire onderzoeksactiviteiten stimuleren binnen de sociaaleconomische en geesteswetenschappen, rond thema’s als nieuwe drugs, kwetsbare groepen en demografische ontwikkelingen binnen drugsgebruikende populaties. Ook onderwerpen die meer op het vlak van Veiligheid en Justitie liggen, zoals transport en handel in drugs en de daaraan gerelateerde criminaliteit, horen tot het werkgebied.

ERANID start als een samenwerkingsverband van elf partners uit zes EU-landen, te weten Nederland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Portugal. Andere organisaties uit Europese en andere landen worden betrokken bij het programma. Het traject wordt gecoördineerd door ZonMw.

Terug naar overzicht