Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
13

Kamerbrief over uitvoering van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid GLB en de jaarlijkse GO2015

Staatssecretaris Dijksma (EZ) informeert de Tweede Kamer over de uitvoering van het eerste jaar van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de jaarlijkse Gecombineerde opgave van 2015. Het eerste jaar staat in het teken van het opnieuw bepalen en toewijzen van de betalingsrechten (voorheen toeslagrechten), gevolgd door een eerste uitbetaling van de directe inkomenssteun op basis van deze betalingsrechten. Daarnaast zal de vergroening worden uitgevoerd, die leidt tot een grotere
verwevenheid met de subsidies die agrarische ondernemers ontvangen in het
kader van het agrarisch natuurbeheer. Zij komen hier voor het eerst mee in aanraking bij de
Gecombineerde Opgave 2015 (GO 2015) en bij het gebruik van de nieuwe
applicatie ‘Mijn percelen’ voor de perceelsregistratie.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft het gebruiksgemak van de GO 2015 en van de perceelsregistratie, door invoering van de applicatie Mijn percelen, verbeterd.
De verwachting is desalniettemin dat de sector de GO 2015 door de genoemde ontwikkelingen als ‘nieuw, anders en complexer’ zal ervaren. Klik hier voor inzage in de kamerbrief.

De Gecombineerde opgave is een gezamenlijke opgave voor de landbouwtelling, mestwetgeving en de subsidieaanvragen voor het Gemeenschappelijk landbouwbeleid. Ook kan men uitbetaling aanvragen van de toeslagrechten en subsidie agrarisch natuurbeheer (SNL-a). In het onderdeel Subsidies kunt u een aanvraag doen voor:

• Agrarisch natuur- en landschapsbeheer (SNL-A);

• Betalingsrechten;

• Graasdierpremie;

• Premie jonge landbouwers;

• Tegemoetkoming premie brede weersverzekering 2015.

Terug naar overzicht