Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
13

ZonMw-oproep voor dagactiviteiten mensen met dementie

Het doel van de oproep, 'Aan de slag met zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie in uw gemeente' is om gemeenten de mogelijkheid te geven aan de slag te gaan met het aansluiten van zinvolle dagactiviteiten op de behoefte van thuiswonende mensen met dementie en hun dagelijks leven.

Hiervoor kunnen gemeenten subsidie aanvragen samen met mensen met dementie en aanbieders van dagactiviteiten. Een gemeente dient altijd hoofdaanvrager te zijn. Dit kan ook namens een samenwerking van meerdere gemeenten óf een (stads)deel van een gemeente. Per fase gelden voorwaarden waaraan voldaan moet worden om een aanvraag in te kunnen dienen.

De drie fases die moeten worden doorlopen zijn analyseren, organiseren en realiseren. Afhankelijk van de startsituatie van de gemeente kunnen in projecten één of meerdere fases worden uitgevoerd. De fases hebben het volgende doel:

  • Fase 1 – Analyseren: het doel van de analyse is een helder beeld te krijgen van de uitgangssituatie in de gemeente(n) en een onderbouwde visie op te stellen voor het gewenste aanbod van zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie;
  • Fase 2 – Organiseren: het doel van de fase ‘Organiseren’ is het vormen van een projectgroep, waarmee men een plan van aanpak opstelt waarin staat hoe men van de huidige tot de gewenste situatie komt;
  • Fase 3 – Realiseren: in fase 3 voert de gemeente, samen met de projectgroep het in fase 2 opgestelde plan van aanpak uit. In deze fase worden de dagactiviteiten in de gemeente daadwerkelijk aangesloten op de behoefte. Ook wordt gezorgd voor de bekendheid en zichtbaarheid van de dagactiviteiten.

Voor de oproep is een budget van € 5.165.384 beschikbaar. Het is mogelijk een subsidieaanvraag in te dienen voor één fase, twee opeenvolgende fases of alle fases. Het maximale subsidiebedrag bedraagt € 124.900 en het project loopt tot uiterlijk 15 september 2025.

Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 25 februari 2025. Er wordt gewerkt met beoordelingsrondes, te weten: 23 april 2024, 4 juni 2024, 10 september 2024, 22 oktober 2024, 3 december 2024 en 28 januari 2025.

Terug naar overzicht