Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
13

Jetten ziet niks in aanpassing bevoorschotting SDE++

Jetten geeft aan dat, als gevolg van de daling van de energieprijzen, de maandelijkse voorlopige voorschotten in de SDE++ gebaseerd zijn op energieprijzen die hoger liggen dan de huidige en verwachte prijzen. Hiermee vallen de subsidievoorschotten naar verwachting lager uit dan de uiteindelijke subsidie. Voor veel projecten betekent dit zelfs dat helemaal geen voorschotten worden verstrekt.

De minister begrijpt dat dit een uitdaging kan zijn voor projecten. Het is echter een voor aanvragers bekende werkwijze die al sinds het begin van de SDE++ wordt gehanteerd. Een SDE-subsidie heeft een looptijd van 12 tot 15 jaar. Over deze periode zijn er schommelingen te verwachten in inkomsten en uitgaven waar een project rekening mee kan houden. Zo hebben veel zonprojecten de afgelopen jaren te hoge voorschotten ontvangen. Deze te veel betaalde voorschotten zijn in veel gevallen nog niet terugbetaald. Bij deze projecten is de impact op de liquiditeit dus beperkt, omdat ze het eerdere voorschot kunnen gebruiken ter overbrugging. Voor de projecten die dit wel hebben terugbetaald, is de situatie nu inderdaad ingewikkelder omdat ze dit geld niet kunnen gebruiken voor hun verplichtingen.

Toch is Jetten terughoudend bij het aanpassen van de methodiek van de bevoorschotting in de SDE++. Partijen zijn bekend met deze berekeningsmethodiek en kunnen hier van uitgaan bij het vormgeven van hun project en financiering. Daarom ziet hij het nu ook primair als een verantwoordelijkheid van projecten en hun financiers om voor deze tijdelijke situatie een oplossing te vinden.

Wel kunnen projecten die in ernstige financiële problemen verwachten te komen, contact zoeken met RVO. In sommige gevallen kan door een passende verrekening van openstaande vorderingen een oplossing worden geboden. Maatwerk voor dit type projecten is binnen de SDE++ echter niet mogelijk. RVO heeft ook niet de mogelijkheid om voorschotten te verstrekken als er op basis van de vaststelling van de correctiebedragen geen recht op is.

Zie voor de gehele brief met antwoorden op de vragen: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2024/03/12/beantwoording-van-vragen-over-zonneparken-die-in-financiele-problemen-komen-door-het-uitblijven-van-een-voorschot-van-de-stimulering-duurzame-energieproductie-sde-subsidie

Terug naar overzicht