Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
13

Fryslân opent nieuw Iepen Mienskipsfûns

GS stellen met het (nog te publiceren) besluit voor de eerste openstelling een bedrag van € 1 miljoen beschikbaar, verdeeld over vijf regio’s van Fryslân. GS willen het fonds later dit jaar ook een tweede keer openstellen en zijn daarnaast voornemens om de subsidieregeling Fryslân Ferbynt en Ferduorsumjen Mienskipsgebouwen open te stellen.

Verbeteringen
Initiatiefnemers kunnen vanaf dit jaar ook digitaal een aanvraag doen. Het is belangrijk om hiervoor tijdig eHerkenning 2+ aan te vragen. De provincie wil hiermee de toegankelijkheid van het fonds vergroten, ook door het gebruiken van toegankelijkere taal. Aan initiatiefnemers wordt gevraagd iets met Fries of Friese streektalen te doen binnen hun project. Daarnaast krijgen aanvragers binnen het criterium ‘Mienskipswaarde’ meer ruimte voor hun eigen creativiteit.

Cijfers
Het IMF heeft in het verleden laten zien dat het aansluit bij de wensen en de behoeften van de gemeenschap. In 2023 heeft het fonds, met € 3,2 miljoen voor gemeenschapsinitiatieven en € 4,8 miljoen voor het verduurzamen van maatschappelijke gebouwen, bijgedragen aan in totaal 500 initiatieven. De cijfers laten een totale investering zien van € 32,6 miljoen (provincie, private fondsen en eigen bijdrage initiatiefnemers), zo meldt de provincie.

Zie ook: https://www.fryslan.frl/provincie-fryslan-ondersteunt-de-mienskip-met-nieuw-iepen-mienskipsfuns

Terug naar overzicht