Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
13

EZK wil regeling Venture Challenge vijf jaar verlengen

De regeling Venture Challenge beoogt meer valorisatie van kennis door sterkere benutting van onderzoeksresultaten voor markttoepassingen via het starten van bedrijven. Met de regeling wordt subsidie verstrekt om deel te nemen aan het Venture Challenge programma, waarin met onderzoekers een goed doordachte businesscase wordt ontwikkeld en inzicht wordt gegeven in wat er nodig is om vindingen naar de markt te brengen. De regeling richt zich daarbij op nieuwe ondernemers in de Life Sciences.

De meeste deelnemers aan de regeling hebben een academische achtergrond. Zij willen een wetenschappelijke vinding omzetten in een product of dienst, maar hebben niet de kennis en ervaring om dat te doen. In het tienweekse Venture Challenge programma krijgen deelnemers intensieve coaching en begeleiding bij het opzetten van een bedrijf en het ontwikkelen van hun idee naar een businessplan. Daarnaast worden deelnemers geïntroduceerd in het Life Sciences business ecosysteem. Zij worden in contact gebracht met relevante ondernemers, experts en investeerders. De ondersteuning in het programma helpt om wetenschappelijke vindingen sneller te vertalen in marktrijpe diensten en product.

Evaluatie
Van november 2023 tot februari 2024 heeft Birch het Venture Challenge programma en de regeling Venture Challenge geëvalueerd. De onderzoekers concluderen dat de Venture Challenge zeer doeltreffend en zeer doelmatig is. De Venture Challenge heeft een groot effect gehad op de benutting van wetenschappelijke onderzoeksresultaten: uit 201 projecten zijn 145 bedrijven voortgekomen.

Op basis van de uitgevoerde surveys en interviews concluderen de onderzoekers dat zonder overheidssteun deze ontwikkelingen niet hadden plaatsgevonden. Daarbij zijn de effecten hoog ten opzichte van de overheidsinvestering van ongeveer € 3 miljoen over een periode van vijftien jaar. In de bedrijven die hebben deelgenomen is volgens schattingen ruim € 600 miljoen geïnvesteerd en er werken op dit moment ongeveer 1000 mensen bij bedrijven waarbij de Venture Challenge aan de wieg stond.

De eerste aanbeveling van de onderzoekers is dan ook om de financiering van de Venture Challenge door te zetten. Wel geven de onderzoekers aan dat de uitvoering op microniveau doelmatig is, maar dat er ruimte is voor verbetering. Hiervoor doen zij nog drie aanbevelingen:

  • verken of het mogelijk is om de selectie van deelnemers te beleggen bij de Venture Challenge in plaats van bij NWO als er behoefte is om te besparen op uitvoeringskosten en de flexibiliteit en snelheid van de Venture Challenge te vergroten;
  • verken of er voldoende projecten zijn om jaarlijks een extra ronde toe te voegen;
  • geef financiële ruimte om één extra persoon aan het team van coaches toe te voegen. Deze persoon kan in de toekomst de rol van de huidige coaches overnemen, waarmee de continuïteit en kwaliteit van het programma geborgd blijft.

Reactie
Gezien de positieve uitkomst van de evaluatie wil Adriaansens de regeling dus met vijf jaar verlengen. De overige aanbevelingen zullen volgens de minister eerst nader worden onderzocht. Op basis van de bevindingen kan vervolgens later worden besloten om de regeling te herzien of een eventuele andere invulling te geven.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2024/03/12/aanbieding-evaluatierapport-en-verlenging-vervaltermijn-subsidiemodule-venture-challenge

Terug naar overzicht