Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
13

Extra budget NWO-Talentprogramma anders verdeeld

NWO heeft dit besloten naar aanleiding van het onlangs verschenen rapport van het Rathenau Instituut (‘NWO-programma’s voor vrij onderzoek. Mogelijke grondslagen voor budgetverdeling’). Rathenau deed onderzoek naar de mogelijke grondslagen voor de verdeling van het budget voor ongebonden, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek.

Jaarlijks investeert NWO nu zo’n € 190 miljoen via het Talentprogramma (Veni, Vidi, Vici).  Het bedrag wordt verdeeld over de vier wetenschapsdomeinen: exacte en natuurwetenschappen (ENW), sociale en geesteswetenschappen (SGW), toegepaste en technische wetenschappen (TTW) en zorgonderzoek en medische wetenschappen (ZonMw). De huidige verdeling van het budget tussen de domeinen is historisch gegroeid en in de afgelopen twintig jaar amper gewijzigd.

NWO heeft nu op basis van het Rathenau-rapport besloten het extra beschikbaar gestelde budget met ingang van 2025 op een andere wijze te verdelen. Bij de nieuwe verdeling wordt bepalend hoeveel aanvragen er in de afgelopen jaren per wetenschapsdomein zijn ingediend, in combinatie met de kwaliteit van de onderzoeksaanvraag. De verdeling van de extra € 37,5 miljoen ziet er dan met ingang van 2025 als volgt uit:

  • exacte en natuurwetenschappen (ENW): € 12,5 miljoen;
  • sociale en geesteswetenschappen (SGW): € 15,2 miljoen;
  • toegepaste en technische wetenschappen (TTW): € 3,9 miljoen;
  • zorgonderzoek en medische wetenschappen (ZonMw): € 5,9 miljoen.

NWO kiest er bewust voor om 20% van het totale budget volgens de nieuwe verdeelsleutel in te delen en voor 80% de historische verdeling aan te houden. De nieuwe verdeelsleutel geldt voor drie jaar. Zo kan NWO de basisstabiliteit in het Talentprogramma behouden en met deze voorzichtige verschuiving eerst goed de effecten van de wijziging monitoren. De nieuwe verdeling zal gelden voor de nieuwe ronde van 2025, waarvan de calls in 2024 open gaan.

Zie ook: https://www.nwo.nl/nieuws/nwo-gaat-extra-budget-nwo-talentprogramma-anders-verdelen

Terug naar overzicht