Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
13

Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020 vastgesteld voor Gelderland en Overijssel

Het Ministerie van Economische zaken heeft, samen met de provincies Gelderland en Overijssel het derde Plattelandsontwikkelingsprogramma voor de periode 2014-2020 (POP3) vastgesteld. POP3 bestaat uit vier landsdelige programma's en een rijksdeel.

Gelderland en Overijssel hebben gezamenlijk het landsdelig programma 'Oost' ontwikkeld. Hiervoor is € 138 miljoen beschikbaar: € 79 miljoen voor Gelderland en € 59 voor Overijssel. Het Plattelandsontwikkelingsprogramma investeert in de thema's landbouw, natuur, water en Leader (sociaal-economische ontwikkeling).

De POP-gelden voor natuur in Oost Nederland (circa € 60 miljoen), gaan naar agrarisch natuurbeheer en maatregelen om de verdroging in Natura 2000 gebieden te herstellen. De verdeling van deze middelen gebeurt op basis van landelijke afspraken in het kader van het Natuurpact. Het POP-budget voor water (circa € 50 miljoen) is bedoeld voor het verbeteren van de waterkwaliteit en waterhuishouding van grond- en oppervlaktewater. 

Voor vernieuwing bij landbouwbedrijven en herstructurering van de landbouw, waaronder de glastuinbouw, is € 16 miljoen beschikbaar. Hiermee kunnen landbouwbedrijven innoveren op het gebied van agrifood, water en energie, kan landinrichting worden uitgevoerd en kunnen landbouwbedrijven worden verplaatst.

Voor een 'jonge boerenregeling' is € 3,5 miljoen gereserveerd. De regeling richt zich op duurzame en innovatieve projecten voor jonge boeren. Aanvullend op de POP-middelen voor landbouw heeft het Rijk budget beschikbaar voor garantstelling voor risicovolle marktintroducties en verzekering tegen onverwachte weersomstandigheden. Verder is een bedrag van € 9,5 miljoen voor de zogeheten Leaderprojecten. Dit zijn projecten, die initiatieven van inwoners, ondernemers en organisaties uit het gebied zelf ondersteunen, om zo bij te dragen aan een vitaal platteland op de lange termijn. In Overijssel wordt Leader provinciebreed ingezet. Gelderland kiest er voor, Leader te koppelen aan de 'krimp-Achterhoek'.

POP3 werkt volgens het principe van cofinanciering. Naast elke Europese euro moet minimaal één publieke euro, afkomstig van Rijk, gemeente of provincie gelegd worden. Daarnaast moet er voor een aantal subsidies ook privaat geld bijgelegd worden. In Oost komt de publieke cofinanciering van het POP3-programma van de provincies (voor natuur en landbouw), de waterschappen (voor water) en de gemeenten (voor Leader). De private cofinanciering van het POP3 komt voor een belangrijk deel van het landbouwbedrijfsleven.

Het vastgestelde - POP3 wordt voorgelegd aan de maatschappelijke partners met verzoek om een reactie. De resultaten van de consultatie worden verwerkt in het POP3 dat vervolgens voor goedkeuring wordt ingediend bij de Europese Commissie. Zodra zij POP3 hebben goedgekeurd, kan het programma worden uitgevoerd. Het programma is waarschijnlijk begin 2015 operationeel.

Terug naar overzicht