Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
13

Meer geld voor instandhouden woonhuis-rijksmonumenten

Voor zowel 2023 als 2024 wordt € 2,5 miljoen extra beschikbaar gesteld vanuit de compensatie voor de loon- en prijsontwikkeling (LPO), waarmee het jaarlijkse subsidieplafond voor beide jaren wordt verhoogd van € 50 miljoen naar € 52,5 miljoen. Het betreft een structurele verhoging, aldus OCW.

Omdat de woonhuissubsidie achteraf wordt toegekend voor kosten gemaakt in het voorgaande kalenderjaar, wordt de LPO voor 2023 toegevoegd aan het budget voor kosten gemaakt in 2023, en voor het eerst uitgekeerd in 2024. Het budget voor kosten gemaakt in 2024 wordt op dezelfde manier verhoogd.

De huidige regeling eindigt op 1 januari 2026. In de lopende verkenning naar het financiële stelsel voor monumentenzorg bereidt OCW een voorstel voor de voortzetting van de regeling voor na die periode, inclusief bijbehorende budgetplafonds.

Over de regeling
Het doel van de regeling is het stimuleren van de instandhouding van rijksmonumenten met een woonfunctie. In aanmerking voor subsidie komen de kosten die door particuliere eigenaren zijn gemaakt voor werkzaamheden, maatregelen en voorzieningen ten behoeve van de instandhouding van een rijksmonument met een woonfunctie.

De subsidie bedraagt 38% van de subsidiabele kosten. Aanvragen kunnen jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april, volgend op het kalenderjaar waarin de subsidiabele kosten zijn gemaakt, worden ingediend bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Terug naar overzicht