Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
13

Friesland onderzoekt mogelijkheden voor kredietfaciliteit voor boeren met muizenschade

De provincie Friesland gaat boeren die dankzij de muizenplaag op het land hun bedrijf niet kunnen voortzetten, een mogelijkheid voor financiële ondersteuning bieden. Er kan gekozen worden voor een laagrentende of renteloze lening van maximaal € 75.000, met een looptijd van vijf jaar of een lening van maximaal € 37.500, met een looptijd van tien jaar. Friesland onderzoekt daarnaast nog de mogelijkheid van een langlopende lening tegen 3,5% rente, met een looptijd van 25 jaar, waarvan 10 jaar rentevrij. Voor deze vorm van staatssteun moet nog toestemming worden verleend vanuit de Europese Commissie. 

De Europese Commissie geeft de mogelijkheid om een renteloze lening te verstrekken, mits de ontvanger nog geen steun ontvangen heeft via andere
subsidieregelingen. Als dat wel zo is, berekent de provincie hoe hoog de lening of het rentepercentage per boer kan zijn.
Taxatierapporten moeten uitwijzen om welk schadebedrag het in totaal gaat en welk kredietplafond passend is.


De kredietfaciliteit zal op 18 februari 2015 worden besproken tijdens de Statenvergadering van Provinciale Staten.

Door het Rijk wordt daarnaast onderzocht, of er mogelijkheden zijn binnen de garantstellingsregelingen. Hiermee kan het Rijk in een aantal situaties garant staan voor de aflossing van een banklening.
Hierin is muizenschade nog niet opgenomen. Verder kijkt het Rijk naar de mogelijkheid om voor de toekomst een verzekeringsmogelijkheid voor boeren te bieden. Het gaat dan om een vergelijkbare verzekering als de Brede Weersverzekering.

In de toekomst moeten alle betrokken partijen en met name de boeren zelf, een dergelijke muizenplaag voorkomen. Leningsmogelijkheden vanuit de provincie zullen voorlopig niet meer terugkeren.

Terug naar overzicht