Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
12

SIDN-oproep 'Je data de baas' gepubliceerd

Het SIDN fonds (SIDN) heeft de oproep 'Je data de baas' gepubliceerd. Met deze oproep focust het fonds specifiek op het belang en de waarde van data voor internetgebruikers.

Datawijze? internetgebruikers zijn in staat om de machtsstructuren van het internet en vooral de inzet van data te herkennen, te bevragen en verantwoordelijk te benutten. Behalve controle, regie en bescherming tegen datamisbruik, gaat het vooral om de versterking van de positie van gebruikers.

Aanvragen tot € 10.000 kunnen worden ingediend door een individu. Voor aanvragen boven de € 10.000 geldt dat deze moeten worden ingediend door een rechtspersoon (of rechtspersoon in oprichting, mits de oprichting definitief is op het moment van toekennen). Een rechtspersoon is bijvoorbeeld een stichting, vereniging, coöperatie, onderlinge waarborgmaatschappij, naamloze vennootschap of een besloten vennootschap. Aanvragers moeten beschikken over aantoonbare capaciteit en expertise om het project tot een succes te maken.

Om in aanmerking te komen moet het project zich richten op het algemeen belang. Dit betekent dat het project maatschappelijke meerwaarde heeft. Het project is daarmee niet gericht op een enkel bedrijf of een persoon, maar heeft een bredere maatschappelijke betekenis en impact. De resultaten van de ondersteunde projecten moeten open toegankelijk zijn. Projecten moeten in eerste instantie impact hebben in Nederland.

De oproep staat open voor kleine experimenten en grotere projecten. Bijdragen variëren van maximaal € 10.000 (om te komen tot een proof-of-concept, demo, pilot of experimenteel ontwerp) tot maximaal € 75.000 (voor doorontwikkeling van een bestaande proof-of-concept of van kansrijke concepten of resultaten van (wetenschappelijk) onderzoek naar bruikbare toepassingen).

SIDN is in het kader van de oproep op zoek naar voorstellen voor projecten die internetgebruikers meer inzicht bieden in de waarde van data en/of projecten die concrete tools ontwikkelen om de data autonomie van internetgebruikers te versterken en vergroten. Dit kan op verschillende manieren, zoals:

  • op een begrijpelijke manier inzichtelijk maken wat het probleem rondom 'data delen' inhoudt;
  • laten zien hoe je goed en verantwoord om kunt gaan met data en alternatieven aanreiken;
  • de internetgebruiker bewust maken van default-opties/keuzes in instellingen en/of alternatieve default-opties aanbieden die uitgaan van data-eigenaarschap van gebruikers;
  • de (economische) waarde van data inzichtelijk maken en/of gebruikers in staat stellen om die waarde ook daadwerkelijk te benutten;
  • inzicht geven in het onderscheid tussen 'data van jou' en 'data over jou';
  • databewust leven als een lifestyle weten te framen, zoals eerder is gebeurd met duurzaamheid en vermindering van vleesconsumptie;
  • de internetgebruiker als consument en producent van data bewust maken;
  • tools waarmee gebruikers zelf grip op data hebben/houden en/of aan eigenaarschap van data vormgegeven kan worden.


Aanvragen kunnen tot en met 21 oktober 2019, 13.00 uur worden ingediend via het digitale aanvraagsysteem FundPro.

Zie voor meer informatie: https://www.sidnfonds.nl/je-data-de-baas

Terug naar overzicht