Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
12

Limburg publiceert Nadere subsidieregels Ideeënfonds voor haalbaarheidsonderzoek

Het Limburg Business Development Fonds (LBDF) is gericht op het structureel versterken van het concurrentievermogen van de Limburgse industrie en stuwende dienstverlening, specifiek het MKB. Het LBDF bestaat uit drie onderdelen, te weten het Ideeënfonds, het Ontwikkelfonds en het Seedfonds. Voor het Ideeënfonds heeft de provincie Limburg nu nadere subsidieregels gepubliceerd. Dit fonds verschaft subsidies voor de toetsing van een pril idee op technologische en/of economische haalbaarheid. Synoniem aan het Ideeënfonds wordt de term 'Proof of Principle-fonds' gehanteerd.

Het Ideeënfonds is gericht op het structureel versterken van het concurrentievermogen van de Limburgse industrie en stuwende dienstverlening, in het bijzonder van het MKB. Deze regeling biedt financiële ondersteuning voor het laten doen van haalbaarheidsonderzoeken naar innovatieve ideeën die kunnen leiden tot nieuwe bedrijvigheid. Het subsidiebedrag is 35% van het totaal aan subsidiabele kosten, met een minimum subsidiebedrag van € 15.000 en een maximum van € 50.000.

Voor subsidie komen in aanmerking MKB-ondernemingen, die zijn gevestigd in Limburg. Ze moeten actief zijn in de volgende sector(en):

Agrofood;
Chemie / materialen;
Financieel administratief cluster;
High tech systems;
Life sciences;
Logistiek;
Maakindustrie; of
op een cross-over tussen deze sectoren.

Subsidiabel zijn uitsluitend de volgende, aantoonbare kosten van het haalbaarheidsonderzoek:

interne personeelskosten, gebaseerd op uurtarief = (bruto loonsom + 25% opslag) / 1650 uur; deze berekening geldt ook voor het uurtarief van een DGA;
materiaalkosten, bijvoorbeeld voor de bouw van een niet-functioneel prototype;
afschrijvingskosten, bijvoorbeeld voor speciaal aangeschafte apparatuur;
kosten voor de benutting van apparatuur; en
kosten voor inzet van derden.

Niet subsidiabel zijn kosten voor:

het volgen van een opleiding;
het (laten) uitvoeren van fundamenteel onderzoek;
certificering;
patentering;
het oprichten van privaatrechtelijke rechtspersonen;
uitgaven van vóór de indiening van de subsidieaanvraag;
leveranties van minimaal 12 maanden geleden (zonder toepassing van interne tarieven).

Een subsidieaanvraag kan worden ingediend tot en met 1 april 2021 bij het Fondssecretariaat. Het Fonds zal aanvragen beoordelen op innovativiteit, technische haalbaarheid, marktpotentie, economische haalbaarheid en ondernemerschap.

Het Limburg Business Development Fonds bestaat naast het Ideeënfonds dus ook uit het Ontwikkelfonds en het Seedfonds. Voor de laatste twee zijn nog geen officiële regels gepubliceerd, wel is een voorlopig investeringsreglement beschikbaar.

Terug naar overzicht