Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
12

Gewijzigde regeling ondersteuning nationale parken weer open

Aanleiding voor de wijziging is het eerder aangekondigde voornemen om voor de periode 2024-2030 jaarlijks € 5 miljoen extra te reserveren ten behoeve van het beleid voor de nationale parken. Omdat de provincies zich nog niet hebben uitgesproken op welke wijze zij hun bijdrage willen en kunnen leveren aan het realiseren van het Beleidsprogramma is er, met deze regeling, gekozen voor een eenmalige korte regeling.

De provincies hebben meer tijd nodig om zich te organiseren op dit dossier, en om oponthoud te voorkomen financiert LNV deze subsidieregeling daarom zelfstandig. Het voornemen is om aansluitend op de regeling 2024 een subsidieregeling voor de periode 2025-2030 open te stellen. Uitgangspunt bij de subsidieregeling 2025-2030 is dat er cofinanciering komt.

In aanmerking voor ondersteuning komen vertegenwoordigers van een nationaal park en samenwerkingsverbanden van organisaties die gezamenlijk de belangen van een nationaal park behartigen.

Op basis van de regeling wordt voor een periode van 15 maanden subsidie verstrekt voor de volgende activiteiten die gericht zijn op het realiseren van een of meer doelen uit het Beleidsprogramma Nationale Parken 2024-2030:

  • het organiseren van gebiedsprocessen ten behoeve van visievorming en planvorming over de in het gebied te realiseren doelen en de wijze waarop de doelen gerealiseerd kunnen worden;
  • het uitvoeren van een verkenning naar de ontwikkeling van het nationaal park naar een robuust natuur- en landschapsgebied met een stevige natuurkern als bedoeld in het beleidsprogramma;
  • het uitvoeren van studies op het gebied van regionale samenhang, ecologie of natuur;
  • het opstellen van voorlichtings- en educatiematerialen over het gebied; of
  • het opstellen van educatieplannen en wetenschappelijke onderzoeksplannen.

De subsidie bedraagt per aanvraag 100% van de subsidiabele kosten tot een maximumbedrag van € 176.000.

Aanvragen kunnen van 1 mei 2024 tot en met 7 juni 2024 worden ingediend. Voor deze openstelling is € 3.344.000 beschikbaar.

Terug naar overzicht