Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
12

€ 74 miljoen voor realisatie flex- en transformatiewoningen

Op basis van deze regeling kunnen gemeenten een specifieke uitkering krijgen voor het versneld realiseren van projecten gericht op (tijdelijke) huisvesting voor ontheemden uit Oekraïne, statushouders, overige aandachtsgroepen en reguliere woningzoekenden. Voor de nu bekendgemaakte tweede tranche van de regeling is een budget van € 74 miljoen beschikbaar.

Een specifieke uitkering kan worden aangevraagd voor projecten waarbij met flexwoningen of transformatieobjecten in sociale woonruimten voor onder andere ontheemden en statushouders wordt voorzien en waarbij sprake is van een afgebakend projectgebied. Verder moeten woonruimten aan de bestaande voorraad worden toegevoegd en moeten deze gedurende minimaal tien jaar na voltooiing op één of (in het geval van flexwoningen) opvolgende locaties beschikbaar zijn.

Te realiseren woonruimten moeten worden verhuurd op basis van een schriftelijk huurcontract tussen huurder en verhuurder, of 'om niet' in gebruik gegeven worden. Tot slot moet er sprake zijn van een financieel tekort op het project en moet de bijdrage aantoonbaar bijdragen en noodzakelijk zijn voor het realiseren van sociale woonruimten voor ontheemden en statushouders.

De te ontvangen bijdrage per woning is maximaal € 7800 met een maximum van € 5 miljoen per gemeente. Aanvragen kunnen worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Later dit jaar volgt overigens ook nog een derde tranche van de regeling, die naar verwachting in september 2024 zal worden opengesteld.

Terug naar overzicht