Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
12

Filmfonds actualiseert deelreglementen voor Distributie en Filmactiviteiten

Bij het Filmfonds kan subsidie worden aangevraagd voor verschillende stadia van filmproducties, voor filmactiviteiten en distributie. Met ingang van 1 maart 2019 heeft het Filmfonds de deelreglementen voor Distributie en Filmactiviteiten geactualiseerd.

Het budget van het Deelreglement Distributie is vanaf 2019 verdubbeld naar € 2 miljoen. Vanaf nu zullen alle bioscoopfilms die worden ondersteund met een bijdrage op basis van het deelreglement Realisering ook in aanmerking komen voor een distributiebijdrage. Verder wordt de maximale bijdrage in de P&A kosten voor de Nederlandse kinder en jeugdfilms verhoogd naar € 40.000.

 

Nederland kent een uniek netwerk van filmtheaters. Deze theaters hebben aangegeven, een bijdrage te willen gaan leveren in het beter op elkaar aan laten sluiten van vraag en aanbod. Het Filmfonds start daarom met een pilot. Vanuit de Vertoningsregeling filmtheaters kan er een bijdrage worden aangevraagd door in Nederland gevestigde filmtheaters, voor het faciliteren van de vertoning van nieuwe, door het Fonds selectief gesteunde Nederlandse majoritaire speelfilms. De aanvragen kunnen eenmaal per jaar worden ingediend, over de kaartverkoop van het voorliggende jaar. In 2020 kunnen er aanvragen worden ingediend voor in 2019 uitgebrachte films. Er is jaarlijks één deadline. De eerste is op 31 januari 2020.

 

Voor de bioscoopuitbreng van buitenlandse kwalitatieve kinder- en jeugdfilms in Nederland is ook een pilotregeling vastgesteld. Nederlandse filmdistributeurs die in de vier jaar voorafgaand aan de aanvraag minstens één buitenlandse kinder- en jeugdfilm landelijk hebben uitgebracht in bioscopen en/of filmtheaters, die geselecteerd is geweest voor één of meerdere toonaangevende internationale filmfestivals kunnen hiervoor een bijdrage van maximaal € 25.000 aanvragen. Er zijn jaarlijks twee indienrondes. Per ronde zijn er maximaal twee toekenningen. Een distributeur kan voor maximaal twee toekenningen per jaar in aanmerking komen. De uiterste indiendata zijn op 2 april en 8 oktober 2019.

 

De al bestaande regeling Slatefunding voor bioscoopuitbreng buitenlandse arthousefilm in Nederland is verbeterd. De puntentelling is zodanig aangepast, dat indien distributeurs gelijk eindigen, er voortaan ook gekeken wordt naar de bezoekersaantallen van eerder uitgebrachte films. 

 

In het Deelreglement Filmactiviteiten is budget opgenomen voor educatie. Daarnaast komt er extra ruimte voor deskundigheidsbevordering en talentontwikkeling via training buiten het maakproces. Met de pilotregeling Filmeducatiehub worden middelen ter beschikking gesteld voor het openzetten van twee Filmeducatieshubs in Nederland, voor het vervullen van een coördinerende rol en het samenbrengen van vraag en aanbod op het gebied van film- en beeldeducatie in de regio. De bijdrage is maximaal 80% van de begroting, tot ten hoogste € 320.000 per hub. Aanvragen kunnen tot en met 2 april 2019 worden ingediend. Aan de al bestaande mogelijkheden voor talentontwikkeling in de vorm van training buiten het reguliere maakproces om, wordt onder andere een mogelijkheid toegevoegd waarmee een speciale ronde kan worden uitgeschreven voor de organisatie van deelname aan een Atelier. 

 

Het Filmfonds organiseert op maandag 25 maart 2019 een bijeenkomst, waarbij onder meer de verdere uitrol van het beleid en de aanpassingen in de regelingen voor dit jaar zullen worden gepresenteerd. Locatie is EYE, IJpromenade 1, Amsterdam. Inloop: 15.15 uur, start 15.30 uur. Aanmelden kan via deze link.

Terug naar overzicht