Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
12

Subsidie MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) voor 2014 gepubliceerd

Minister Kamp van Economische Zaken heeft de openstelling en budgetten voor 2014 voor de MIT-regeling gepubliceerd. De regeling voor 2014 is op een aantal punten gewijzigd ten opzichte van 2013. Het beschikbare budget van in totaal € 30 miljoen is bestemd voor alle negen topsectoren, inclusief de twee doorsnijdense thema's (ICT bij HTSM en Biobased bij Chemie). In 2013 had de topsector Agri&Food een eigen valorisatie-instrument voor MKB en de topsectoren.

Elke sector heeft net als voor 2013 een MIT-MKBplan ingediend met een maximum omvang van € 2 miljoen per sector. De maximumomvang bij HTSM en Chemie is € 4 miljoen, omdat in deze sectoren de doorsnijdende thema’s ICT en Biobased zijn ondergebracht. Naast de sectorbudgetten is er € 8 miljoen beschikbaar voor de beste aanvragen voor de tender R&D-MIT-samenwerkingsprojecten. Deze tender is topsectorbreed, de aanvragen worden onderling vergeleken. Limburg en Brabant stellen in 2014 elk € 1 miljoen beschikbaar om respectievelijk Agro/T&U- en HTSM-projecten uit hun provincies te ondersteunen.

De MIT-regeling wordt in 2014 in twee calls opengesteld voor aanvragen. In de eerste call, die loopt van 15 april tot en met 12 mei kunnen MKB ondernemers kiezen uit de volgende instrumenten:
• Haalbaarheidsstudie;
• InnovatiePrestatieContracten (IPC’s);
• Kennisvouchers;
• Inhuur personeel.
TKI’s kunnen kiezen uit de instrumenten:
• Netwerkactiviteiten;
• Innovatiemakelaars.
Aanvragen voor bovenstaande instrumenten worden afgehandeld op basis van het “first come first serve”principe.

De tweede call wordt opengesteld van 2 juni tot en met 22 september. In deze call kunnen aanvragen worden ingediend voor R&D samenwerkingsprojecten (MKB). In 2013 bleek de vraag naar dit instrument omvangrijk. De minister heeft daarom besloten om over te gaan van indiening op volgorde van binnenkomst naar het tenderprincipe (beoordeling op basis van criteria). Een aanvraag wordt hoger gerangschikt naarmate:
• er meer technologische vernieuwing of wezenlijke nieuwe toepassingen van een bestaand product, proces, of dienst wordt verwacht; 
• er meer economische waarde wordt gecreëerd voor de deelnemers in het MIT-R&D-samenwerkingsverband, de in de bijlage genoemde sectoren, of de Nederlandse economie; 
• de kwaliteit van de R&D samenwerking hoger is, tenminste blijkend uit de mate van complementariteit van de deelnemers, de capaciteiten van de deelnemers en de kwaliteit van de projectorganisatie; 
• er meer sprake is van sectoroverstijgende combinaties en van combinaties van sectoren, genoemd in de bijlagen, die niet conventioneel zijn. 
De Minister kent tien additionele punten toe aan het projecten die ook een regionaal belang hebben. Voorwaarde is wel dat 15% van de subsidiabele projectkosten van het project door de provincie wordt gefinancierd.

Een aanvrager kan per kalenderjaar één aanvraag indienen. Deze beperking per aanvrager is opgenomen om zoveel mogelijk ondernemers de gelegenheid te bieden om deel te nemen aan MIT. De maximale percentages van de Haalbaarheidsstudies, Vouchers, de R&D-samenwerkingsprojecten en de IPC worden elk met 10% verlaagd. Deze nieuwe percentages passen meer bij het soort innovatie dat wordt gestimuleerd en de relatief lage investeringsrisico’s voor de ondernemer. Het percentage voor de innovatiemakelaars blijft op 50% om gelijk te blijven met het percentage dat wordt gehanteerd voor de innovatiemakelaars in het kader van de regeling TKI toeslag.

De aanvullende informatie per Topsector (innovatieagenda’s) en per Instrument (aanvraagformulieren en projectformats) liggen op dit moment ter inzage bij het Ministerie van Economische Zaken en zullen binnen enkele dagen beschikbaar komen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Terug naar overzicht