Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
12

€ 750 miljoen voor revolverend fonds internationale samenwerking

De Directie Duurzame Economische Ontwikkeling (DDE) van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een houtskoolschets opgesteld voor het revolverende fonds internationale samenwerking. Het fonds zal zich op drie sporen richten:
1. het bevorderen van investeringen in ontwikkelingslanden van het Nederlands bedrijfsleven en MKB. In de praktijk zal dit neerkomen op stimulering van onder meer joint ventures, oprichting van dochterondernemingen en directe aandelenparticipaties;
2. de financiering van het MKB segment (de missing middle) in ontwikkelingslanden bevorderen. Hiervoor worden innovatieve financieringsinstrumenten ontwikkeld, die private investeerders of financiële intermediairs over de streep trekken om (meer) te investeren in financiële infrastructuur en lokaal MKB in ontwikkelingslanden;
3. het bevorderen van ontwikkelingsrelevante export naar ontwikkelingslanden. Hiervoor zou het export-en financieringsinstrumentairum moeten worden uitgebreid dat ontwikkelingsrelevant is en de concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven verder versterkt.

Naar verwachting zal een deel van de programma’s zich uiteindelijk kwalificeren als ODA en vallen onder de officiële richtlijnen voor ontwikkelingssamenwerking. Het fonds wordt ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse bedrijfsleven, financiele instellingen, ngo’s en kennisinstellingen. Naast een projectgroep, bestaande uit ambtenaren van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en het Ministerie van Financien, is er een referentiegroep opgericht. Het is nog onbekend of het fondsbeheer buiten de overheid, of de directe sfeer van de overheid wordt geplaatst.

Terug naar overzicht