Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
12

Subsidieregelingen voor leefbaarheid in Groningen beter op elkaar afgestemd

De provincie Groningen krijgt binnenkort één loket voor subsidies voor projecten, die de leefbaarheid en vitaliteit op het platteland kunnen verbeteren. De bestaande subsidieregelingen zullen beter op elkaar worden afgestemd. Ook zal de subsidie Reserve Leefbaarheid Krimpgebieden eenvoudiger en duidelijker van opzet worden.

De maatregelen zijn nodig, omdat er met ingang van dit jaar minder budget uit het Europese LEADER-programma wordt verstrekt. Het bedrag werd gereduceerd van € 3 miljoen naar € 500.000 per jaar. Met LEADER kan de leefbaarheid en de vitaliteit op het platteland worden gestimuleerd. Het beschikbare budget werd voorheen over vier regio's verdeeld. De provincie wil zich in de toekomst volledig gaan concentreren op de regio Oost-Groningen.

Van de subsidieregeling Reserve Leefbaarheid Krimpgebieden zijn de voorwaarden duidelijker geformuleerd en is het inschrijfformulier eenvoudiger geworden. De tijd die verstrijkt tussen de aanvraag van en de beslissing over de subsidie is met een maand verkort. Verder wordt voortaan, in samenwerking met de aanvrager, al in een vroeg stadium bekeken, of de aanvraag aansluit op de criteria, of wellicht beter passend is binnen een andere regeling.  

Er is tot 2020 jaarlijks in totaal € 3 miljoen beschikbaar voor leefbaarheidsprojecten in de krimpgebieden Eemsdelta, Oost-Groningen en de Marne.  

Terug naar overzicht