Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
12

Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) voor 2014 gepubliceerd

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) is in 2014 geopend vanaf 1 april. Vandaag heeft Minister Kamp van Economische Zaken de bijbehorende ministeriële regeling gepubliceerd. U kunt subsidie aanvragen voor de productie van de volgende vormen van hernieuwbare energie: duurzame elektriciteit; duurzame warmte of de gecombineerde opwek van duurzame warmte en elektriciteit en groen gas. 

De opzet van de regeling voor 2014 komt overeen met de SDE+ regeling van voorgaande jaren:
• één integraal budgetplafond, in 2014 bedraagt dit € 3,5 miljard;
• een maximum basisbedrag van € 0,15/kWh voor duurzame elektriciteit, € 1,035/Nm3 voor groen gas en € 41,7/GJ voor duurzame warmte;
• gefaseerde openstelling;
• de vrije categorie. 

De belangrijkste wijzigingen in 2014 zijn:
• bij een aangevraagd vermogen vanaf 0,5 MW, 500 kWp of 50 Nm3/uur is het verplicht om een haalbaarheidsstudie als bijlage bij uw subsidieaanvraag toe te voegen;
• voor geothermieprojecten is een geologisch onderzoek een verplichte bijlage bij de subsidieaanvraag;
• voor projecten die eerder subsidie hebben gekregen uit de (OV)MEP en die in aanmerking komen voor verlengde levensduur, geldt dat de installatie minimaal 7 jaar oud moet zijn op het moment van aanvragen van de subsidie;
• met ingang van 2014 komen projecten met een SDE+ subsidie niet meer in aanmerking voor de fiscale Energie Investeringsaftrek (EIA).

De periode dat subsidieaanvragen kunnen worden ingediend verschilt per technologie. In 2014 wordt de regeling zes keer opengesteld. Binnen iedere fase geldt het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt'. Klik hier voor meer informatie over de openstellingen en bijbehorende basisbedragen. De sluitingsdatum voor alle fasen is 18 december 2014.

In iedere fase kunnen ook projecten worden ingediend in de vrije categorie. Innovatieve ondernemers die goedkoper kunnen produceren dan het berekende basisbedrag voor de betreffende technologie kunnen hun aanvraag in een eerdere fase indienen waarmee de kans op subsidie wordt vergroot. Deze projecten krijgen dan een basisbedrag dat gelijk is aan de bovengrens van de betreffende fase.

U vraagt de subsidie aan bij het eLoket van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Vanaf 3 maart 2014 kunt u in het eLoket uw aanvraag voorbereiden.

Terug naar overzicht