Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
12

NRO-oproepen 'PostDoc-VO 2021' en 'PromoDoc 2021'

NWO-onderdeel NRO (Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek) heeft de oproepen 'PostDoc-VO 2021' en 'PromoDoc 2021' gepubliceerd.

PostDoc-VO 2021
PostDoc-VO heeft als doel de verbinding tussen het onderwijs en de wetenschap te versterken door docenten praktijkrelevant onderzoek te laten doen gedurende twee dagen in de week. Het onderwerp van een PostDoc-VO-onderzoek dient relevant te zijn voor de directe schoolomgeving van de laureaat en ook actief door de onderwijsinstelling te worden onderschreven.

Het is daarom van belang dat de postdoc-docent onderzoek doet naar een onderwerp dat speelt in zijn of haar onderwijspraktijk, en dat de onderwijsinstelling graag aan de slag wil gaan met de resultaten van het onderzoek van de PostDoc-VO-laureaat.  Hierdoor draagt het programma bij aan evidence-informed werken in het vo en mbo en aan praktijkrelevant (vakdidactisch) onderzoek naar het bèta- en techniekcurriculum.

Aanvragers moeten ten tijde van de deadline van de aanvraag voldoen aan de volgende criteria:

  • met een vaste aanstelling als docent werkzaam zijn op een door de Nederlandse overheid bekostigde onderwijsinstelling in het vo of mbo;
  • in het bezit bent van een onderwijsbevoegdheid voor het vo of mbo;
  • minimaal voor de helft van het dienstverband belast zijn met lesgebonden taken;
  • reeds gepromoveerd zijn;
  • een verklaring van de werkgever hebben waarin de aanvraag wordt gesteund; en
  • een verklaring van een beoogd begeleider hebben.


De ondersteuning heeft de vorm van een vervangingssubsidie van 0,4 fte voor twee of voor drie jaar. De omvang van deze subsidie is € 31.200 per jaar voor leraren in het vo en € 32.000 per jaar voor leraren in het mbo. Daarnaast omvat de beurs materieel budget van in totaal maximaal € 2000 per jaar. Het beschikbare budget voor 2021 is € 747.600. Aanvragen kunnen tot en met 23 februari 2021 worden ingediend.

Zie voor meer informatie: https://www.nro.nl/calls/postdoc-vo-2021

PromoDoc 2021
Met een PromoDoc-beurs kunnen kandidaten die recent afgestudeerd zijn met een (onderzoeks)master een promotietraject combineren met lesgeven op een school. Het PromoDoc-programma komt voort uit een initiatief van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) en de Universiteit Utrecht dat beoogt om meer jonge academici in de gelegenheid te stellen lesgeven en onderzoek te combineren. Daarmee wordt zowel een bijdrage geleverd aan het terugdringen van het lerarentekort als dat onderwijs en wetenschap dichter bij elkaar worden gebracht.

Aanvragers moeten ten tijde van de deadline van de aanvraag voldoen aan de volgende criteria:

  • in het laatste jaar van een masteropleiding zitten of maximaal 36 maanden geleden zijn afgestudeerd van een masteropleiding;
  • niet langer dan vijf jaar als leraar in het Nederlandse basisonderwijs gewerkt hebben;
  • over een onderwijsbevoegdheid voor het basisonderwijs beschikken (of zullen beschikken bij aanvang van het promotieonderzoek);
  • nog niet gepromoveerd zijn; en
  • een verklaring hebben van een beoogd promotor.


Kandidaten vragen voor vijf jaar een beurs aan van 0,6 fte om gedurende die periode onderzoek te doen dat resulteert in een promotie. De subsidie voor deze aanstelling omvat € 37.800 per jaar (oftewel € 189.000 in totaal voor de aanstelling van vijf jaar). Daarnaast is er voor iedere laureaat een materieel budget van maximaal € 3350 per jaar beschikbaar. Aanvragen kunnen tot en met 23 februari 2021 worden ingediend.

Zie voor meer informatie: https://www.nro.nl/en/calls/promodoc-2021

Terug naar overzicht