Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
11

Openstelling vierjaarlijkse subsidies culturele basisinfrastructuur

Er is een wijziging van de Regeling op het specifiek cultuurbeleid (RSCULTUUR) en de Regeling beheer rijkscollectie en subsidiëring museale instellingen (BRSMI) gepubliceerd.

Met deze wijzigingsregeling worden de voorschriften vastgesteld voor de verstrekking van vierjaarlijkse instellingssubsidies in het kader van de landelijke culturele basisinfrastructuur voor de periode 2021-2024.

Zoals al eerder aangekondigd wordt de basisinfrastructuur ten opzichte van de periode 2017-2020 uitgebreid. De keuzes bij de invulling ervan zullen mede bepaald worden door de kwaliteiten van het culturele veld in de verschillende regio’s en de samenstelling van het publiek. Daarbij zal meer dan voorheen ruimte worden geboden voor interdisciplinaire cultuuruitingen en voor disciplines als popmuziek, urban en spoken word. De disciplines popmuziek en spoken word zullen met name een plek kunnen vinden in de categorieën ontwikkelinstellingen en festivals, terwijl de discipline urban arts naar haar aard onder elk van de verschillende cultuursectoren zal kunnen vallen. Urban wordt daarmee beschouwd als volwaardig genre binnen de verschillende sectoren in de culturele basisinfrastructuur.

Net als in de subsidieperiode 2017-2020 is het uitgangspunt dat in alle regio’s van het land een hoogwaardig kwalitatief aanbod aanwezig is. Kwaliteit – in artistieke zin, of afgemeten aan het algehele niveau van prestaties of activiteiten van de instelling – en de landelijke betekenis die de instelling vanwege die kwaliteit heeft, blijft een absolute voorwaarde voor het ontvangen van subsidie. Naast kwaliteit worden de volgende criteria gehanteerd bij de beoordeling van aanvragen voor subsidie in het kader van de basisinfrastructuur 2021-2024:

  • vernieuwing;
  • eerlijke beloning en gezonde bedrijfsvoering;
  • bevordering van educatie en participatie; en
  • geografische spreiding.


Aanvragen op basis van de Regeling op het specifiek cultuurbeleid kunnen van 1 december 2019 tot en met 31 januari 2020 (17.00 uur) worden ingediend. Voor de regionale musea geldt een uitzondering: hun aanvragen dienen uiterlijk te zijn ontvangen op 28 februari 2020. Deze verlengde termijn houdt verband met de enkelvoudige voordracht die voorafgaand aan de indiening door de provincies wordt gedaan; om een zorgvuldig proces te kunnen doorlopen hebben zij enige tijd extra nodig.

Met het oog op het terugdringen van administratieve lasten, worden subsidies op basis van de Regeling beheer rijkscollectie en subsidiëring museale instellingen (BRSMI) niet langer op aanvraag, maar ambtshalve verstrekt. Wel moet de instelling jaarlijks uiterlijk op 1 december een begroting en (voor zover van toepassing) een onderhouds- en investeringsplan indienen.

Terug naar overzicht