Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
11

Wederom steun om ex-gedetineerden te helpen met wonen en werken

Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft het Beleidskader begeleiden van ex-gedetineerden voor wonen en werken voor 2020 (BEG2020) gepubliceerd.

Het doel van dit beleidskader is het stimuleren van trajecten op het terrein van wonen en werken voor ex-gedetineerden.

Het beleidskader – een vervolg op vergelijkbare regelingen voor de jaren 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019 – betreft de uitwerking van een door de Tweede Kamer aanvaarde motie van SGP-lid Van der Staaij, om structureel middelen ter beschikking te stellen voor trajecten voor begeleiding rond wonen en werken voor ex-gedetineerden.

Ondersteuning kan worden aangevraagd door één gemeente of één gemeente die ook namens andere gemeenten, bijvoorbeeld binnen de regio van een Veiligheidshuis, dan wel ten behoeve van samenwerking met een maatschappelijke instelling, een aanvraag voor een bijdrage indient.

Een te ondersteunen traject:

  • bestaat uit activiteiten gericht op ex-gedetineerden voor begeleiding rond wonen en werken;
  • is een onderdeel van een integrale aanpak op de vijf basisvoorwaarden voor re-integratie (werk & inkomen, zorg, identiteitsbewijs, schuldhulpverlening en wonen).


Het beleidskader is van toepassing op trajecten voor (ex-)gedetineerden gestart of lopend in 2020. Dus ook trajecten die gefinancierd zijn op grond van het bijdragebeleidskader 2019 (BEG2019) en die in 2020 doorlopen, kunnen voor een bijdrage op grond van dit beleidskader in aanmerking komen.

Minimaal 25% van de totale kosten van de trajecten dient door de gemeente dan wel de maatschappelijke organisatie te worden gefinancierd. Het minimaal aan te vragen bedrag bedraagt € 5000.

De hoogte van de maximale bijdrage wordt bepaald aan de hand van de volgende verdeelsleutel: de uitstroom van het aantal gedetineerden uit detentie in 2018 in de betreffende gemeente, gedeeld door de totale Nederlandse uitstroom van gedetineerden in 2018, vermenigvuldigd met € 2,4 miljoen. In totaal is, net als voorgaande jaren, € 2,4 miljoen te verdelen.

Aanvragen kunnen van 1 oktober tot en met 15 november 2019 worden ingediend bij projectenbureau DJI.?

Terug naar overzicht