Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
11

Meer bekend over transportindicatie vanaf najaarsronde SDE+

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt hoe invulling wordt gegeven aan de vanaf de najaarsronde van de SDE+ verplichte transportindicatie.

De transportindicatie werd enkele maanden geleden aangekondigd als verplichte bijlage bij nieuwe SDE+-aanvragen. Dit met het oog op het gebrek aan netcapaciteit voor duurzame elektriciteitsprojecten. De transportindicatie betreft een document van de netbeheerder waaruit blijkt dat transportcapaciteit beschikbaar is op de projectlocatie.

Door de transportindicatie moet worden voorkomen dat er nog langer SDE+-subsidiebeschikkingen worden afgegeven aan projecten op locaties waarvan op voorhand duidelijk is dat ze door gebrek aan capaciteit op het elektriciteitsnetwerk niet binnen de geldende termijnen gerealiseerd kunnen worden.

Gesprekken
Naar aanleiding van bovenstaande aankondiging meldt Wiebes dat er de afgelopen weken diverse gesprekken hebben plaatsgevonden tussen netbeheerders, projectontwikkelaars en EZK over hoe de procedure voor en de afgifte van de transportindicatie eruit zou moeten zien.

Uitkomst van deze gesprekken is dat er alleen in gebieden waar alle mogelijkheden zijn benut en er desondanks gedurende de termijn van de subsidie geen mogelijkheid tot transport zal zijn, de netbeheerder een negatieve transportindicatie zal afgeven. Op deze wijze is geborgd dat de netbeheerders hier op een zorgvuldige en objectieve manier invulling aan zullen geven, aldus de minister.

In kaart brengen
Momenteel zijn de netbeheerders bezig met het in kaart brengen van mogelijke congestiegebieden. In deze gebieden zijn onderzoeken gestart naar de mogelijkheden tot congestiemanagement. Naar verwachting zal voor de opening van de najaarsronde SDE+ een deel van deze onderzoeken formeel afgerond zijn en op de website van de betreffende netbeheerders gemeld zijn, zodat vooraf duidelijk is om welke gebieden het gaat en wat het actuele totale gecontracteerde en beschikbaar gestelde transportvermogen in het betreffende gebied is.

Voor de openstelling van de najaarsronde 2019 betekent dit dus dat er alleen een negatieve transportindicatie wordt afgegeven indien het onderzoek naar congestiemanagement is afgerond, alle mogelijkheden zijn benut en er geen mogelijkheid tot transport is gedurende de termijn van de subsidie.

Definitieve vormgeving
De definitieve vormgeving van de najaarsronde SDE+ zal in september worden vastgelegd met een aanpassing van de algemene uitvoeringsregeling stimulering duurzame energieproductie en in de regeling aanwijzing categorieën. Deze regelingen worden nog deze maand gepubliceerd in de Staatscourant, zo belooft Wiebes.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/09/10/kamerbrief-over-verdere-vormgeving-transportindicatie-in-najaarsronde-sde

Terug naar overzicht